09-03-2016 18:06 | Door: Dimitri Reijerman

Maersk heeft een proef uitgevoerd waarbij met een drone onderdelen naar een op zee varend containerschip zijn gebracht. Dit voorkomt het sturen van een bevoorradingsschip en daarmee CO2-uitstoot.

Volgens Maersk Tankers is de proef met succes uitgevoerd voor de kust van het Deense Seeland. De drone bezorgde een pakketje naar het containerschip door deze op 5 meter hoogte los te laten. Oorspronkelijk was de bedoeling om de drone, gebouwd door de Franse firma Xamen, vanaf land te laten opstijgen. Door de weersomstandigheden moest het onbemande toestel echter vanaf een sleepboot vertrekken, schrijft Gcaptain.

Maersk denkt met drones geld en CO2-uitstoot te kunnen besparen. Momenteel moeten containerschepen die bijvoorbeeld met spoed medicijnen of een reserveonderdeel nodig hebben een bevoorradingsschip inschakelen. Gekeken naar het draagvermogen kan een drone volgens Maersk jaarlijks tussen de $ 3.000 en $ 9.000 per schip besparen. Omdat Maersk zo'n honderd schepen in de vaart heeft, kunnen de kostenbesparingen aanzienlijk zijn.

De Deense transportreus ziet nog meer potentiële toepassingsgebieden voor drones. Zo zouden de onbemande vliegtuigjes inzetbaar zijn voor inspecties op tankerschepen. Desondanks benadrukt Maersk dat de inzet van drones nog enige tijd op zich laat wachten: er zijn nog meer proeven nodig, waarbij de nadruk zal liggen op veiligheid. Zo mag een drone bijvoorbeeld geen vonken veroorzaken, zelfs niet bij een crash.

Bron: Gcaptain | Foto: Maersk