11-03-2016 09:53 | Door: Dimitri Reijerman

De Duitse energiereus RWE gaat samen met de start-up Slockit een applicatie ontwikkelen om een elektrische auto te kunnen laden bij een laadpaal. Daarvoor wordt bitcointechnologie toegepast.

Slockit ziet kansen in de blockchain, het gedeelde grootboek met daarin alle transacties met de virtuele valuta bitcoin. Met de zogeheten Ethereum-variant zijn 'slimme' contracten te sluiten die via de blockchaintechnologie worden gecontroleerd en voor iedereen inzichtelijk zijn.

Samen met RWE wil Slockit Ethereum inzetten voor laadpalen. Deze software heeft volgens Slockit tal van voordelen. Zo is een klassieke en potentieel storingsgevoelig client-server-model niet nodig, kunnen transacties veilig worden uitgevoerd en het mechanisme biedt mogelijkheden om partnerbedrijven deel te laten nemen. Ook bespaart RWE met de Ethereum-blockchain ICT-kosten, waardoor de klant goedkoper kan laden.

Voor de eindgebruiker is er het voordeel dat dergelijke laadpalen in theorie door heel Europa zijn te gebruiken dankzij het open model van smart contracts en internet. Bovendien wil RWE 'energietegoed' gaan verkopen, zodat de automobilist net als bij het tanken van benzine per eenheid betaalt.

Wanneer de laadpaal met bitcointechnologie op straat is te vinden, is nog niet duidelijk. Slockit, dat zich met ICT-toepassingen wil richten op de deeleconomie, heeft al wel een werkend prototype getoond en nog dit jaar moet een praktijkproef beginnen.

Op de langere termijn ziet Slockit ook kansen voor dergelijke software voor autonome voertuigen. Zo is het technisch mogelijk om al wachtende voor het verkeerslicht de auto kortstondig te laden. De eindgebruiker hoeft bij voldoende saldo niets te doen: de laadkosten worden realtime verwerkt.

RWE laadpaal

Bron: Slockit | Foto: Slockit, Ra Boe / Wikipedia [CC BY-SA 3.0 de or GFDL], via Wikimedia Commons