11-03-2016 11:44 | Door: Dimitri Reijerman

Hyperloop Transportation Technologies (HTT), een van de initiatiefnemers achter het Hyperloopproject, gaat samen met de regering van Slowakije bekijken of er een Hyperloopverbinding kan worden aangelegd tussen drie grote Europese steden.

Volgens de overeenkomst die HTT sloot met de Slowaakse overheid zal er een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd. Het gaat om een traject tussen het Oostenrijkse Wenen en Bratislava, hoofdstad van Slowakije. De afstand bedraagt via de huidige railverbinding zo'n 80 kilometer. Daarnaast moet er van Bratislava een Hyperloop gaan lopen naar het Hongaarse Budapest, een afstand van 200 kilometer als een reiziger de normale trein pakt.

Volgens HTT zal een reis met de Hyperloop tussen Wenen en Bratislava 8 minuten kosten, en tussen Bratislava en Budapest 10 minuten. Ook bekijkt het bedrijf of het haalbaar is om een lijn aan te leggen naar Košice. Deze Slowaakse stad ligt op circa 400 kilometer van Bratislava.

Daarmee is de kans aanwezig dat HTT eerder in Europa een Hyperloopverbinding zal opleveren dan in de Verenigde Staten, schrijft Engadget. HTT is al wel begonnen aan de bouw van een testtraject voor het futuristische vervoersmiddel.

Onduidelijk is nog hoe lang de voorstudie gaat duren en hoeveel het project gaat kosten. Onder andere de TU Delft is bezig met het opstellen van een conceptmodule. De capsules ondervinden nauwelijks luchtweerstand waardoor theoretische snelheden zijn te behalen tot 1.200 kilometer per uur. Een trip van Amsterdam naar Parijs zou via de Hyperloop slechts een half uur in beslag nemen.

 

 

Bron: Engadget | Foto: Hyperloop