15-03-2016 07:58 | Door: Dimitri Reijerman

Loop Energy heeft € 7,5 mln ontvangen van het innovatiefonds Sustainable Development Technology Canada (SDTC). Daarmee gaat Loop Energy zijn aandrijflijn op basis van waterstof in een truck implementeren.

De eFlow-aandrijflijn bevat een brandstofcel en een elektromotor. Deze bieden volgens de fabrikant voldoende vermogen voor heavy-duty trucks.

De eerste truck waarin de zogeheten eFlow-technologie wordt opgenomen, is een Class 8-truck. De vrachtwagen, gebouwd door het bedrijf Peterbilt, zal bij een transportbedrijf proefritten gaan maken om de betrouwbaarheid verder te testen. De schenking van SDTC, een Canadees innovatiefonds, maakt dit mogelijk.

'Volwaardig dieselalternatief'

Het Canadese Loop Energy claimt dat de eFlow-aandrijftechniek een volwaardig en duurzaam alternatief vormt voor aandrijflijnen op basis van een conventionele dieselmotor. In bepaalde gevallen zou de brandstofcel zelfs meer vermogen kunnen leveren dan een dieselmotor.

De aandrijflijn is vooral geschikt voor trucks die goederen tussen distributiecentra vervoeren in stedelijke gebieden en voor vrachtwagens met trailers voor containertransport. Laatstgenoemde vrachtwagens zijn vaak actief in havens.

Een vervoersbedrijf kan jaarlijks de uitstoot van 64 ton CO2 verminderen als een vrachtwagen is voorzien van de brandstofcel van Loop Energy, zo claimt de motorfabrikant. In Noord-Amerika zijn dieseltrucks verantwoordelijk voor 20 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen binnen de transportsector.

Bron: Loop Energy | Foto: Loop Energy