15-03-2016 12:08 | Door: Dimitri Reijerman

De uit MIT voortgekomen start-up Optimus Ride, die autonome deelauto's wil testen, heeft een afwijkende zienswijze op zelfrijdende voertuigen. Het bedrijf bepleit de oprichting van aparte zones in stadscentra waar menselijke autobestuurders niet in mogen.

Ryan Chin, oprichter van Optimus Ride en eerder werkzaam bij het prestigieuze MIT, legt aan IEEE zijn plannen uit. De start-up wil zelfrijdende auto's bouwen die als deelauto zo efficiënt mogelijk inzetbaar zijn voor personenvervoer.

Chin zegt dat Optimus Ride $ 1,5 mln in kas heeft. Begin volgend jaar test Optimus in een besloten omgeving een vloot met onderling communicerende autonome voertuigen. Het bedrijf gaat daarmee concurreren met onder andere grote ondernemingen als Google en Uber, die beide ook hun zinnen op autonome deelauto's hebben gezet.

Een van de grote uitdagingen in de visie van Chin is dat de ontwikkelde software voor zelfrijdende voertuigen nog onvoldoende in staat is om menselijk gedrag te voorspellen. Zo zou een zelfrijdend voertuig dat zich aan alle verkeersregels houdt in drukke Amerikaanse steden vrijwel tot stilstand worden gedwongen, doordat menselijke bestuurders de auto afsnijden of op andere manieren hinderen.

Ook heeft de huidige software in de visie van de Optimus Ride-CEO nog grote moeite om menselijk gedrag correct in te kunnen schatten. Zo is er nog weinig onderzoek gedaan naar het rij- en loopgedrag van fietsers en voetgangers, en zijn mensen in het algemeen zeer onvoorspelbaar in het verkeer.

Speciale zones

Om dit probleem te tacklen en de ontwikkeling van de benodigde kunstmatige intelligentie in de software te versnellen en te verfijnen, bepleit Chin de oprichting van speciale zones in stedelijke gebieden. Regulier autoverkeer is daar niet welkom. Alleen zelfrijdende deelauto's met een relatief lage snelheid mogen er rijden.  

Het idee dat de oprichter van Optimus Ride op tafel legt, is wezenlijk anders dan de concepten waar bijvoorbeeld bedrijven als Google en Tesla aan werken. Zij gaan uit van het opnemen van zelfrijdende voertuigen in het reguliere verkeer. De bedrijven ervaren echter dat bepaalde verkeerssituaties zo complex zijn dat de aanstuursoftware het even 'niet meer weer' en de auto tot stilstand brengt.

Bron: IEEE | Foto: By Michael Shick (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons