16-03-2016 07:58 | Door: Dimitri Reijerman

Woensdag rijden ruim vijftig semi-zelfrijdende auto's op de A2 in treintjes tijdens de Nationale Platooning-test. Verzekeraarsmakelaar en initiatiefnemer Aon ziet kansen voor de technologische innovatie in voertuigen voor de verzekeringsindustrie. 

Tijdens de Nationale Platooning Challenge rijden vijftig semi-autonome voertuigen van BMW, Hyundai, Mercedes, Tesla, Toyota en Volvo mee. De voertuigen zijn voorzien van de meest recente veiligheidsinnovaties. De proef volgt op een succesvolle pilot op een afgesloten circuit van de RDW in Lelystad. Daarbij werden de semi-autonome mogelijkheden van dertien auto's van diverse merken getest.

De proef op de A2 is bedoeld om de voordelen en risico’s van hoog autonome auto’s in kaart te brengen. Ook moet de proefrit uitwijzen of het gebruik van systemen als adaptive cruise control, lane keeping assist en blind spot detection bijdragen aan een betere verkeersdoorstroming en veiliger rijgedrag.

Voertuigveiligheid

Aon wil met de testresultaten in de hand werkgevers erop wijzen dat veilige mobiliteit onderdeel van hun zorgplicht is. Zakelijke rijders kiezen volgens de verzekeraarsmakelaar bij de vervanging van hun leaseauto vaak met hun portemonnee en zelden op basis van voertuigveiligheid.

Nu de automaat onder zakelijke rijders aan populariteit wint, komen accessoires als adaptive cruise control voor meer automobilisten binnen handbereik.

Verzekeraars kijken met interesse naar de proef. Mogelijk draagt de test bij aan een totaaloplossing voor aansprakelijkheidsvraagstukken en het verzekerbaar krijgen van autonoom en semi-autonoom vervoer, denkt Aon.

Bron: Aon | Foto: Volvo (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)