18-03-2016 10:46 | Door: Dimitri Reijerman

De technologie van de Atrain, die toepasbaar is op het huidige materieel, kan treinen door middel van magneten en luchtdruk snelheden tot 450 kilometer per uur laten rijden.

Dat stellen de bedenkers van het Atrain-concept Jim Schoot en Bearnd Hylkema, beiden werkzaam bij ontwerp- en adviesbureau Novus Finitor, tegenover Spoorpro.

Het Atrain-concept combineert luchtlagering met magnetische voortstuwing. Het zogeheten air bearing fender zorgt voor een ultradunne luchtlaag onder een treinstel, zoals bij een hovercraft. Een aluminium strip op een bestaande spoorbaan en een aandrijfwiel leveren samen met permanente magneten de voorstuwing.

Doordat er geen wrijving is, slijt het spoor veel minder en dalen de onderhoudskosten en de fijnstof die vrijkomt bij normale treinen. Bovendien is de technologie volgens de bedenkers toepasbaar op bestaand treinmaterieel en het huidige spoorwegnet, met relatief lage implementatiekosten.

Daarnaast gaan treinritten sneller: de technici stellen dat snelheden tot 450 kilometer per uur te behalen zijn en dat een treinrit tussen Utrecht en Amsterdam in 10 minuten haalbaar is. Daarnaast profiteren goederentreinen van de techniek, doordat de aslasten beter verdeeld zijn, en er dus meer lading per wagon te verplaatsen is.

De ontwerpers zijn dermate positief over hun concept dat zij denken dat de eerste treinen op basis van hun technologie al in 2020 kunnen rijden. Ook denken zij dat het financieel interessanter is om met het Atrain-concept treinen te exploiteren.

De technische universiteiten van Delft en Twente hebben vastgesteld dat het concept toepasbaar is. Schoot en Hylkema zijn momenteel op zoek naar investeerders om een proefopstelling te bouwen. Daarvoor is € 2 mln nodig.

Bron: Spoorpro