21-03-2016 18:30 | Door: Thijs ten Brinck

De Amsterdamse start-up Parkbee levert systemen die bedrijfsparkeerplaatsen beschikbaar maken voor particulieren. Parkbee heeft al 25 parkeeropties op populaire locaties.

Met de slagboom-software en smartphone-app van partner Parkmobile biedt Parkbee goedkope parkeerplekken op toplocaties in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

“In Amsterdam betaal je bij ons bijvoorbeeld maar € 2 per uur”, zegt Wouter de Bruijne, commercieel directeur van Parkbee, tegen DuurzaamBV Radio. “We weten allemaal wat de standaard tarieven zijn in het centrum.”

Duurzamer en goedkoper parkeren

Ook voor de eigenaren van bedrijfsvastgoed op toplocaties biedt Parkbee een mooie deal. In de avonden en weekenden, wanneer de bedrijfsgarages leegstaan, is de vraag naar parkeerplaatsen volgens De Bruijne juist het hoogst.

“De gebouweigenaar krijgt 50 procent van de inkomsten”, zegt de commercieel directeur. De afgelopen periode heeft Parkbee elke maand gemiddeld vijf tot tien locaties kunnen toevoegen aan zijn parkeersysteem.

Terwijl de bedrijfsgarages op drukke momenten leegstaan, bouwen steden nieuwe openbare parkeergelegenheden. De derde winst ligt dan ook bij de gemeentes. Alleen al Amsterdam steekt de komende jaren naar schatting € 400 mln in nieuwe parkeerinfrastructuur.

“Het is de vraag of je zoveel nieuwbouw nodig hebt”, zegt De Bruijne. “Er zijn duizenden plekken beschikbaar in Amsterdam en Rotterdam.”

Naast de vermeden kosten van het bouwen van nieuwe parkeerplaatsen stelt De Bruijne ook een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van binnensteden. Een groot deel van de gereden kilometers in het centrum gaat op aan het zoeken naar een vrije parkeerplek.

Met Parkbee en Parkmobile besparen bestuurders op dit loze brandstofverbruik. Daarnaast gaat de bouw van een betonnen parkeergarage gepaard met veel CO2-uitstoot. Met betere benutting van bestaande parkeerruimtes is ook die impact grotendeels te vermijden. 

Foto: Toshiyuki IMAI, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)