31-03-2016 09:33 | Door: Dimitri Reijerman

KLM gaat samen met vliegtuigbouwer Embraer biokerosine testen tijdens circa tachtig vluchten tussen Oslo en Amsterdam. Embraer gaat ook metingen uitvoeren naar de effectiviteit van de biofuel.

Een KLM Cityhopper, een Embraer E190, zal op luchthaven Oslo Gardermoen kerosine tanken die is gemengd met een niet nader genoemd percentage biokerosine. De proef beslaat ongeveer tachtig vluchten over een periode van vijf à zes weken tussen Gardermoen en Schiphol. 

De biobrandstof is geproduceerd op basis van de plantensoort camelina. Deze biofuel is 100 procent RSB (Roundtable on Sustainable Biofuels) gecertificeerd en geproduceerd door SkyNRG en Air BP. De biofuel is gesubsidieerd binnen het Itaka-project (Initiative Towards SustAinable Kerosene for Aviation) van de EU.

De Cityhopper van KLM verkrijgt zijn brandstof via tankauto's. De luchthaven van Oslo heeft echter ook een systeem waarmee de brandstof via een ondergronds buizenstelsel af te leveren is.

KLM is al langer bezig met het gebruik van biofuel. De luchtvaartmaatschappij onderzoekt samen met zijn partners hoe biofuels in de toekomst commercieel aan te bieden zijn. Andere duurzaamheidsslagen die KLM maakt, zijn de aanschaf van zuinigere vliegtuigen, zoals de nieuwe Embraer 175+, en het verhogen van de vluchtefficiëntie.

KLM wil zijn CO2-uitstoot over vier jaar met 20 procent hebben verminderd ten opzichte van 2011. 

Bron: KLM | Foto: KLM (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)