01-04-2016 06:51 | Door: Dimitri Reijerman

Tesla heeft zijn langverwachte Model 3 uit de doeken gedaan. De elektrisch aangedreven auto heeft een actieradius van bijna 350 kilometer en kent een relatief laag prijskaartje van $ 35.000.

De basisversie van de Model 3 accelereert van 0 naar 100 kilometer per uur in minder dan 6 seconden. De beloofde actieradius van 215 mijl, omgerekend 346 kilometer, is nog wat groter dan aanvankelijk werd verwacht.

De Model 3 is compacter dan de Model S en X, maar kan volgens Tesla probleemloos vijf volwassenen vervoeren. Ook is het accupack in de vloer verwerkt waardoor er meer interieurruimte ontstaat. Het dak is geheel opgetrokken uit glas. Intern is het 17 inch-touchscherm van de Model S vervangen door een 15 inch-scherm. Dit scherm is bovendien horizontaal geplaatst.

Autopilot is standaard

Tesla rust zijn nieuwste model standaard uit met Autopilot-opties waarmee de auto semi-autonoom kan rijden. Ook zegt de autobouwer dat de Model 3 de hoogste scores zal krijgen in veiligheidstests.

Tesla Model 3

In de toekomst zullen er ook andere modellen van de Model 3 verschijnen, vermoedelijk met een nog grotere actieradius of een krachtiger elektrische motor, maar details maakte Tesla hierover nog niet bekend. Het gebruik van Superchargers, ofwel Tesla's snelladers, zal ook standaard aanwezig zijn. In de VS wordt bovendien de dekking van deze snelladers verdubbeld.

Met de introductie van de Model 3 brengt Tesla zijn goedkoopste auto tot nu toe op de markt. De elektrische Model 3 krijgt in de VS een prijskaartje van $ 35.000. Met een belastingvoordeel zakt de prijs verder naar circa $ 27.500. Daarmee is de Model 3 voor een veel grotere groep bereikbaar.

In Europa gaat de Model 3 naar verwachting € 35.000 kosten. De auto komt eind volgend jaar in de VS op de markt en in Nederland moet de auto vanaf 2018 te koop zijn. Op de Model 3 is al op de introductiedag meer dan 129.000 maal van tevoren ingetekend.

Van Roadster naar Model 3

Volgens Tesla-CEO is een overstap naar duurzame mobiliteit een bittere noodzaak als gevolg van de toenemende klimaatproblematiek. Ook schetste hij de bedrijfsstrategie van zijn bedrijf om de grootschalige introductie van elektrische auto's mogelijk te maken: begin met een dure Roadster, de eerste elektrische auto van Tesla, om uiteindelijk uit te komen bij een betaalbaar model voor de massa: de Model 3. Bovendien zal het basisontwerp van de Model 3 dienen als uitgangspunt voor nieuwe Tesla-modellen. Zo zijn er plannen voor een compacte crossover.

Een van de belangrijkste investeringen die Tesla heeft gedaan om de Model 3 mogelijk te maken is de bouw van de Gigafactory in Nevada. Deze fabriek maakt het mogelijk om de kosten voor accu's snel te laten dalen, maar ook om de productie in eigen beheer uit te voeren.

Tesla Model 3

Bron: Tesla | Foto's: Tesla