04-04-2016 07:34 | Door: Dimitri Reijerman

De Amsterdamse rederij Blue Boat Company laat zijn op diesel varende rondvaartboten overstappen naar GTL (gas-to-liquid). Deze vloeibare brandstof op basis van aardgas produceert minder schadelijke emissies en levert stillere motoren op.

Blue Boat Company laat zijn dieselvloot van twaalf rondvaartboten per direct overstappen op GTL. Deze brandstof is afkomstig van Shell. GTL zorgt voor een betere verbranding in de motor dan diesel. Dit levert minder schadelijke emissies op. Met name de uitstoot van NOx en fijnstof vermindert aanzienlijk met gemiddeld 20 tot 40 procent. Ook is GTL biologisch afbreekbaar en niet toxisch.

Naast minder schadelijke emissies in en rond de Amsterdamse grachten zorgt de overstap naar GTL voor stillere motoren. Dit vermindert de geluidsoverlast van de rondvaartboten. GTL is wel duurder dan conventionele diesel.

Tussenstap in transitie naar emissieloos

Blue Boat Company zegt dat de twaalf rondvaartboten op GTL blijven varen totdat deze kunnen worden omgebouwd naar geheel elektrische aandrijving. Een en ander hangt volgens de rederij af van welke vergunningseisen de gemeente Amsterdam gaat opstellen. Zo is het mogelijk dat nieuwe rondvaartboten korter moeten zijn en dan zijn nieuwe boten nodig.

Het bedrijf heeft al drie rondvaartboten die geheel elektrisch door de grachten varen, terwijl Blue Boat Company samen met Heliox vorig jaar een snellader voor boten aan de Stadhouderskade installeerde. Deze lader kan de accu's in een rondvaartboot in drie uur opladen. Voorheen duurde dat negen uur. Bovendien kunnen ook elektrische auto's van de laadpaal gebruikmaken.

De overstap op minder vervuilende brandstoffen maakt volgens Blue Boat Company onderdeel uit van zijn transitie naar een geheel emissievrije vloot. Rederijen zijn gedwongen om de komende jaren te innoveren, omdat de gemeente Amsterdam wil dat in 2025 alle rondvaartboten emissievrij zijn.

Bron: Blue Boat Company | Foto: Blue Boat Company