30-09-2019 14:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

TUI heeft, samen met ruim 100 andere organisaties uit de toerismesector, de International Tourism Plastic Pledge ondertekend. Het doel: plasticvervuiling op vakantiebestemmingen terugdringen. Naast TUI ondertekenden partijen als Landal Greenparks, Hostelling International, en ANWB Reizen de intentieverklaring.

De International Tourism Plastic Pledge is een initiatief van MVO Nederland, waar reisorganisaties, accommodaties en allerhande toeristische bedrijven inmiddels bij aangesloten zijn. In de aankomende maanden werken de betrokkenen een roadmap richting een circulaire toerismesector uit.

Het probleem van plasticvervuiling

Plasticvervuiling is al jarenlang een wereldwijd probleem. Naar schatting belandt er jaarlijks ruim acht miljoen ton plastic in zee. De zogeheten plasticsoep in de oceanen neemt daardoor snel toe, waardoor zowel onze gezondheid als die van talloze diersoorten in gevaar komt. Onderzoekers schatten dat bij een onveranderde koers er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zit.

Plasticvervuiling aanpakken

Tijd voor verandering dus, stelt Melvin Mak, TUI’s duurzaamheidsmanager Benelux. Hij ondertekende de intentieverklaring namens TUI: “Plasticvervuiling is een grote uitdaging, zowel voor de aantrekkelijkheid van de vakantiebestemmingen als voor het milieu. Hoewel we bij TUI Group al forse plasticreducties hebben doorgevoerd, zijn we ervan overtuigd dat we door het bundelen van krachten nog sneller kunnen opschalen.”

Reduce, reuse, replace en recycle

TUI is niet onbekend met het bestrijden van plasticafval. In 2018 lanceerde de reisorganisatie haar plasticreductie-programma. Dankzij dit initiatief werden al 140 miljoen wegwerpplastics verwijderd uit verschillende ketens van de reisorganisatie. In 2020 moet dat aantal opgelopen zijn tot 250 miljoen.

Dekentjes aan boord van TUI’s vliegtuigen worden bijvoorbeeld niet langer in plastic verpakt, maar met een papieren wikkel. En in de eigen hotels zijn producten als rietjes en ijslepels vervangen door houten varianten.

Lees hier hoe TUI nu al verantwoordelijk met afval omgaat op haar cruiseschepen en in haar vliegtuigen:

TUI ontwikkelde daarnaast de zogeheten Plastic Reduction Guidelines, die de reisorganisatie voor iedereen beschikbaar maakte. Het doel van deze richtlijnen is om ook partners en collega’s in de toerismesector aan te zetten tot plasticreductie. Daarbij spelen de vier R-en een hoofdrol: reduce, reuse, replace en recycle.

Plastic Pact NL

De International Tourism Plastic Pledge is niet de eerste intentieverklaring op het gebied van plastic, die dit jaar ondertekend werd. In februari werd het Plastic Pact NL door verschillende partijen uit de plasticketen gespresenteerd. De ambities zijn fors. Zo moeten in 2025 alle eenmalig te gebruiken plastic producten en verpakkingen 100 procent recyclebaar zijn. Daarnaast moet het totale plastic gebruik in Nederland met 20 procent zijn afgenomen.

Beeld: TUI.