28-10-2019 09:30 | Door: Albert Biondina

Een kijkje in de mobiliteit van morgen, dat moet de tentoonstelling bieden. Afgelopen dinsdag opende auto-importeur Pon in Amsterdam de Move Mobility Experience. Een plek waar de multinational het publiek inzicht wil geven in de mobiliteit van vroeger, vandaag en morgen.

Vanwege de herfstvakantie beleefde de Move Mobility Experience dinsdag een vroege opening. Pal naast het Olympisch Stadion in Amsterdam is de tentoonstelling van Pon gratis te bezoeken. Internationaal auto-inporteur Pon opent de tentoonstelling om jong en oud na te laten denken over de toekomst van mobiliteit. Hoe bewegen wij ons dan door de stad? Wat is een slim fietspad? Hoe gaan we om met deelvervoer? En kunnen auto’s in de toekomst vliegen? Dit doet Pon door middel van interactieve spellen, informatiepunten, auto’s en conceptmodellen.

Blik in het jaar 2050

Naast de geschiedenis en nabije toekomst van mobiliteit kunnen bezoekers kennismaken met mobiliteit in een futuristische stad. In een interactieve virtuele simulatie maken zij een ritje in een zelfrijdende en zelfs vliegende auto. 

“Ik zie dit nog niet zo snel gebeuren hoor”, zegt een bezoekster die samen met haar zoontje in de virtuele zelfrijdende auto zit. “Dit is nog allemaal zo ver weg.” Hoewel je sommige aspecten van de virtuele rit eerder in een videogame zou verwachten, zijn er genoeg ontwikkelingen die dichterbij zijn dan vaak gedacht. Bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s. Laurens van den Acker, Senior Vice President Corporate Design bij Renault, voorspelde tijdens de Dutch Design Week 2019 dat zelfrijdende auto’s al over vijftien jaar op de weg te zien zijn.

Volkswagen ID.buzz

Het conceptmodel van de in 2022 verwachte Volkswagen ID.buzz is in levenden lijve te zien bij de Move Mobility Experience. Tijdens de IAA Frankfurt werd dit jaar de geëlektrificeerde toekomstvisie van Volkswagen gepresenteerd, onder andere in de vorm van de ID.buzz. Dit was precies hetzelfde conceptmodel dat voorlopig in Amsterdam opgesteld staat; er is er namelijk maar eentje van.

Lees hier meer over de Volkswagen ID line-up 

Audi AI:CON

Bij de tentoonstelling zijn ook conceptmodellen van Audi en Skoda te zien. De Audi AI:CON is een concept van een luxe zelfrijdende auto. Het interieur lijkt op een luxueuze huiskamer met comfortabele fauteuils, veel ruimte voor bagage en natuurlijk het ontbreken van een stuur.

Foto: Albert Biondina