26-10-2015 09:40 | Door: Chris Thijssen

Henri, producent van koelverse maaltijden, komt met een nieuwe soeplijn gemaakt van overrijpe en gedeukte kerstomaten. Hiermee kunnen foodservicebedrijven voedselverspilling tegengaan.

Dat schrijft FoodClicks. De Drunense producent Henri maakt koelverse soepen, sauzen en maaltijdcomponenten voor horeca, (bedrijfs)catering en instellingen.

De kerstomaten die maaltijdbereider voor de soep gebruikt, komen van kweker Looije in Naadwijk. De maaltijdenproducent selecteert uit de tomaten die zijn afgekeurd - omdat ze te rood, gescheurd of te gedeukt zijn - de beste zoete kerstomaten.

Vervolgens mixt het bedrijf de geselecteerde exemplaren met een zogeheten tomato blend. Die wordt ook gemaakt van reststromen van andere Nederlandse tomatenkwekers. 

Volgens Henri ontstaat er zo een maaltijdsoep die op eenvoudige manier door een cateraar of facilitair medewerker kan worden voorzien van verse ingrediënten. Dit levert een soep op zonder kunstmatige toevoegingen.

Duurzame filosofie

Met het nieuwe soepconcept wil de producent een stap zetten in de strijd tegen voedselverspilling. Per jaar worden miljoenen tomaten uit de handel gehaald omdat ze niet voldoen aan de gestelde eisen qua kleur en beschadiging, stelt het bedrijf. Hierdoor is het aanbod voor de producent onbeperkt en kan die de productie eenvoudig opschalen.

Verantwoord omgaan met geteelde groente is volgens Henri onderdeel van de bedrijfsfilosofie. Zo zoekt de producent leveranciers bij voorkeur zo dicht bij mogelijk, zodat er zo min mogelijk kilometers hoeven te worden gereden.

Ook vervangt de producent ingrediënten waar mogelijk voor duurzame varianten, zoals vlees dat door de Dierenbescherming is voorzien van één of meerdere Beter Leven-sterren.

Ook andere foodservicebedrijven maken soep van misvormde of overtollige producten. Zo opent Hutten in december een heuse Verspillingsfabriek, waarin de cateraar verschillende reststromen verwerkt tot nieuwe producten.

Bron: Henri, FoodClicks | Foto: Raül Utrera, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)