26-10-2015 12:06 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers aan de UGent hebben het eerste Belgische vleeskuikenvoeder op basis van de larven van de zwarte soldatenvlieg geproduceerd.

De wetenschappers zien de larven van de zwarte soldatenvlieg als een ‘zeer interessante, alternatieve eiwitbron’ in veevoeding. Behalve een hoog aandeel aan eiwitten, brengen deze larven ook grote hoeveelheden ruw vet aan.

Daarnaast kunnen de vliegen in Europa worden geteeld, wat de afhankelijkheid van de buitenlandse eiwitstromen als soja kan verminderen.

Verder stellen de onderzoekers dat de larven van de zwarte soldatenvlieg in staat zijn om op een efficiënte manier laagwaardige biomassa’s, zoals GFT-afval, op te waarderen tot hoogwaardig eiwit. Hierdoor kunnen de larven bijdragen aan de verwerking van de steeds verder toenemende afvalberg, zeggen ze.

Vleeskuikenproef

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met KU Leuven en de hogeschool Thomas More. De larven zijn afkomstig van het Belgische bedrijf Millibeter. Momenteel loopt in samenwerking met pluimveehouderij Belgabroed een vleeskuikenproef, waarbij de invloed van insecten in het rantsoen op de groei en gezondheid van vleeskuikens en de smaak van het vlees wordt getest.

Onlangs werd een vergelijkbaar onderzoek ook in Nederland uitgevoerd. Hieruit bleek dat kippen die voer met meelwormen krijgen, even gezond zijn als kippen die worden gevoed met soja-eiwit. Daarnaast vinden consumenten eieren en vlees van kippen die met insecten zijn gevoerd, even lekker.

De toelating van insecteneiwitten in kippenvoer is in Nederland wettelijk nog niet toegestaan. Toch ontwikkelen verschillende bedrijven veevoeding op basis van insecten. Zo werken Protix, producent van larven van de zwarte soldatenvlieg, en Coppens Diervoeding samen aan innovatieve concepten.

Bron: UGent | Foto: U.S. Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)