26-10-2015 07:14 | Door: Thijs ten Brinck

Het project Farm from a Box bouwt containerboerderijen voor afgelegen gebieden. Met zonne-energie, accu’s en waterfilters kunnen boeren overal zelfvoorzienend aan de slag.

De Chinese zonnepanelenmaker Trina Solar, de Duitse omvormerfabrikant SMA en de Deense pompenexpert Grundfos behoren tot de partners van Farm from a Box. Met een zeecontainer voor de duurzame energie- en watervoorziening als hart van een boerderij kunnen boeren overal ter wereld direct aan de slag.

farm from a box

“Farm from a Box is geen charitatieve instelling, met hernieuwbare energie versterken we gemeenschappen die op duurzame wijze hun eigen voedsel verbouwen”, zegt Marko Wittich, verantwoordelijk voor de sales bij SMA in de Verenigde Staten. “We zijn er trots op een inititatief te steunen dat mensen wereldwijd onafhankelijker maakt van voedselhulp.”

Verse groente voor vluchtelingen

De gemodificeerde zeecontainers zijn voorzien van zonnepanelen, een accusysteem en een waterzuiveringsinstallatie. De verplaatsbare boerderijen maken in ontwikkelingsgebieden of bij de wederopbouw na natuurrampen snel nieuwe landbouw mogelijk.

Om daarmee te beginnen pakt de organisatie de containers vol met zaden voor graan, groenten en andere gewassen. Elke container is goed voor een hectare aan landbouwgrond en voorziet 150 mensen van vers voedsel.

De eerste Farm from a Box draait momenteel op proef in Californië. Nog dit jaar verscheept de organisatie een containerboerderij naar Ethiopië. Een groep vrouwen zal de boerderij hier beheren en informatie vergaren om de boerderij-units te verbeteren in opmaat naar een grootschaliger uitrol.

Bron: Farm from a Box, SMA | Foto: SMA (side), Nicolás Boullosa, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)