27-10-2015 07:29 | Door: Chris Thijssen

Een nieuwe oplegger van ForFarmers kan tegelijkertijd grondstoffen en mengvoeders leveren. Door het lage gewicht van de oplegger vermindert de CO2-uitstoot per ton vervoerd product met 8 procent.

De diervoederproducent uit Lochem ontwikkelde de oplegger in samenwerking met H.W. van der Peet & Zn. en AB Texel. Volgens ForFarmers heeft de oplegger meerdere voordelen op het gebied van duurzaamheid ten opzichte van een kipper, een kar die vaak wordt gebruikt voor het vervoer van diervoeders.

Omdat de oplegger 1,5 tot 2 ton lichter is dan een kipper in vergelijkbare uitvoering, kan deze meer ton per gereed product vervoeren. Dit leidt tot een verlaging van CO2-uitstoot per ton vervoerd product van 8 procent.

Daarnaast combineert de oplegger de voordelen van een tank en een kipper. Dankzij een onderlossysteem kan de oplegger zonder te kiepen losse diervoeders en grondstoffen los storten. Verder beschikt het systeem over een sluis om mengvoeders en grondstoffen in voersilo’s te blazen.

Minder lege kilometers

Dankzij het multifunctionele karakter van de oplegger is een retourlading volgens ForFarmers bovendien gemakkelijker te realiseren. Dit zorgt voor een verminderen van het aantal lege kilometers, één van de doelstellingen van het duurzaamheidsbeleid van de producent. 

ForFarmers heeft inmiddels vijftien opleggers aangeschaft. Daarvan gaan er vier in Nederland, vijf in Duitsland en zes in het Verenigd Koninkrijk op de weg.

Bron: ForFarmers | Foto: ForFarmers