26-10-2015 18:06 | Door: Chris Thijssen

Volgens voorspellingen van Rabobank stijgt de wereldwijde vraag naar duurzaam gecertificeerde palmolie naar ongeveer 11 miljoen ton in 2020. De bank ziet kansen voor de palmolie-industrie.

In het rapport Many Flavours of Sustainable Palm Oil voorspelt Rabobank dat de wereldwijde vraag naar palmolie die is gecertificeerd door de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) in vijf jaar verdubbelt van 5,3 miljoen ton in 2014 tot ongeveer 11 miljoen ton in 2020. Dat is 15 procent van de verwachte wereldwijde vraag naar palmolie.

De RSPO-criteria garanderen dat natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit behouden blijven en dat lokale gemeenschappen worden ondersteund. Het is de meest gebruikte certificering in de palmolie-industrie.

Deze stijgende vraag naar RSPO-gecertificeerde palmolie leidt volgens de bank tot nieuwe kansen en uitdagingen voor de palmolie-industrie.

Palmolie-leveranciers kopen steeds grotere hoeveelheden duurzame palmolie in om aan de stijgende vraag van fabrikanten van levensmiddelen en makers van consumentengoederen te voldoen, stelt Rabobank.

Kansen gespecialiseerde leveranciers

Palmolieleveranciers en –handelaars in de Europese Unie en de Verenigde Staten vertegenwoordigen nu nog 80 tot 90 procent van de verkoop van gecertificeerde palmolie, maar de vraag groeit ook in Azië.

Rabobank verwacht dat inkoopcriteria steeds verder uiteen gaan lopen naarmate bedrijven bovenop de RSPO-criteria hun eigen aanvullende en strengere standaarden invoeren om voorlopers op duurzaamheid te zijn. Tegelijkertijd zetten handelaren zich sterk in om te voorzien in de hoge traceerbaarheid waar klanten om vragen. 

“De trend naar duurzaamheid biedt kansen aan nichespelers en gespecialiseerde leveranciers met verticaal geïntegreerde leveringsketens die zich specialiseren in traceerbare palmolie”, zegt Paul Bosch, analist van Rabobank, in een persbericht.

“Handel op de nichemarkt of in kleine volumes zal schaalvoordelen in de weg staan en leiden tot een premie op duurzame palmolie met strengere inkoopcriteria.”

Bron: Rabobank | Foto: CIAT, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)