27-10-2015 12:14 | Door: Fitria Jelyta

Het EU-project Performance gebruikt een 3D-printer om gepureerd voedsel te verwerken tot vast voedsel voor patiënten met slikproblemen. Zo wordt het voor patiënten met dysfagie aantrekkelijker om het voedsel te eten.

De 3D-geprinte maaltijden van het Performance-project zijn geproduceerd op basis van patiëntgegevens als gewicht, gezondheid en voedselvoorkeuren. Dit maakt het mogelijk om gepersonaliseerde voeding voor patiënten in ziekenhuizen en zorginstellingen te produceren.

Het Performance-project maakt gebruik van een 3D-printer om vloeibaar, gepureerd voedsel voor patiënten met slikproblemen te verwerken tot vast voedsel. Zo kunnen patiënten met dysfagie hun gezondheid en eetlust verbeteren met voedsel dat aantrekkelijker oogt dan de traditioneel gepureerde maaltijden.

Aan het door de EU gefinancierde Performance-project zijn vijf landen, waaronder Nederland en Duitsland, en veertien bedrijven betrokken. Volgens het consortium veroorzaken slikproblemen als gevolg van een beroerte of dementie een tekort aan voedingsstoffen. Dit kan leiden tot gewichtsverlies of de ontwikkeling van ziektes.

Centraal productieproces

De 3D-geprinte maaltijden van Performance zijn zo verpakt dat ze gemakkelijk op te warmen zijn in een magnetron. Hierdoor kunnen de initiatiefnemers de maaltijden centraal produceren en gemakkelijk vervoeren naar verschillende locaties.

Het consortium zegt het concept verder te ontwikkelen voordat het op de markt wordt gebracht. Behalve voor zorginstellingen, willen de initiatiefnemers de 3D-geprinte maaltijden ook beschikbaar maken voor consumenten. 

Bekijk hier meer over het Performance-project.

Bron: Performance, Phys | Foto: Performance (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)