29-10-2015 09:54 | Door: Chris Thijssen

Verschillende onderzoekers gaan in een nieuw onderzoekscentrum big data verzamelen voor de agrarische sector. Hiervan moet ook de voedselketen profiteren.

Dat meldt de site Boerenbusiness.nl. Het nieuwe Agrimetrics Centre for Agricultural Innovation in het Britse Harpenden is bedoeld om agrarische big data te verzamelen en om te zetten in nuttige informatie voor de agrarische sector in het Verenigd Koninkrijk.

Daaraan werken verschillende onderzoeksinstituten en een universiteit aan mee, zoals de National Institute of Agricultural Botany (NIAB), Rothamsted Research, Scotland's Rural College (SRUC) en de universiteit van Reading. Volgens deze partijen is het Agrimetrics Centre for Agricultural Innovation het eerste centrum in de wereld dat zich puur richt op het gebruik van big data binnen de agrarische sector.

Naast agrarische ondernemers moet ook de rest van de voedselketen kunnen profiteren van de gegevens die worden verzameld en geanalyseerd

Big data

In het centrum willen de initiatiefnemers tools ontwikkelen voor academici, boeren, voedselproducenten, retailers en consumenten. Het hart van Agrimetrics is het big data science platform, waaraan in de toekomst tools worden toegevoegd om data om te zetten in hapklare brokken.

Volgens de Britse landbouwminister George Eustice maken Britse boeren steeds meer gebruik van big data. Dit initiatief kan hen verder helpen.

€ 16,34 mln

In totaal is £ 11,8 mln (€ 16,34 mln) vrijgemaakt voor het centrum. Agrimetrics heeft het streven om zijn eigen broek op te kunnen houden. Volgens professor Alistair Stott, van Scotland's Rural College, wordt de agrarische sector momenteel overspoeld met data.

De uitdaging ligt in het efficiënt verwerken van deze gegevens en ze om te zetten in nuttige informatie die boeren kunnen gebruiken om de kwaliteit en kwantiteit van hun werk te verbeteren. Dat is nuttig voor de ondernemers zelf, maar hopelijk ook voor consumenten.

Lees ook op Boerenbusiness.nl:

Stimuleringsregel asbest met een jaar verlengd

Financiering Vegetarische Slager snel afgerond 

Bron: BoerenBusiness | Foto: alfonsobenayas, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)