28-10-2015 12:17 | Door: Chris Thijssen

De proef met de verkoop van misvormde groenten van Delhaize is succesvol gebleken. Daarom breidt de Belgische supermarktketen het aanbod van deze groenten uit naar vijftig winkels.

De beslissing kwam na een evaluatie van het proefproject dat 14 weken liep in zestien supermarkten van de keten. In deze periode verkocht Delhaize groenten die afweken van de gangbare vorm, maar wel dezelfde versheid en kwaliteit hadden.

“De supermarktketen verkocht meer dan 6.000 lelijke groenten in zestien winkels. Hiermee ‘redde’ Delhaize meer dan 15 ton groente.

Vijftig winkels

Naar aanleiding van dit succes besluit de retailer de lelijke groenten in meerdere winkels aanbieden. Omdat de Delhaize in dit project alleen groenten van Belgische afkomst wil gebruiken, en de volumes hiervan tijdens de wintermaanden te beperkt zijn, start de retailer pas vanaf mei 2016 met het aanbieden van de misvormde groenten.

De producten liggen dan in meer dan vijftig supermarkten en in een deel van de zelfstandige Delhaize-winkels. Op termijn wil Delhaize de groenten in al zijn winkels aanbieden, maar op dit moment heeft de retailer daarvoor niet genoeg leveranciers.

Tot 30 procent goedkoper

Delhaize was de eerste Belgische retailer die misvormde groenten in zijn schappen legde. Klanten kregen voor € 3,99 een kistje van zo’n 3 kilo ‘lelijke’ groenten. De samenstelling varieerde afhankelijk van het aanbod van de markt op dat moment. In vergelijking met ‘mooie’ groenten kon het prijsverschil oplopen tot meer dan 30 procent.

Delhaize lanceerde het afgelopen jaar meerdere initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Zo legt de retailer sinds kort producten met een langere houdbaarheidsdatum later in de schappen. Hiermee hoopt het bedrijf dat consumenten eerst producten met een kortere houdbaarheidsdatum pakken.  

Bron: Delhaize | Foto: Leslie Richards, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)