29-10-2015 14:20 | Door: Thijs ten Brinck

De blauwalg spirulina is rijk aan voedingstoffen en een populair voedingssupplement. De Nederlandse start-up Spireaux maakt het superfood in een zelf ontwikkelde bioreactor vers.

Diverse bedrijven importeren gedroogde spirulina in pil- of poedervorm uit Azië en de Verenigde Staten. Het product is rijk aan eiwitten, ijzer, vitaminen, essentiële vetzuren en antioxidanten. De smaak van het gedroogde product bevalt de meeste liefhebbers van superfoods echter niet. Consumenten verwerken het poeder daarom vooral in smoothies of shakes.

Spireaux produceert, samen met 30 anders stadslandbouwers, vanuit het circulaire zwembad Tropicana

Spireaux heeft een compacte bioreactor ontwikkeld, voorzien van LED-verlichting, waarmee het bedrijf de blauwalgen ook efficiënt in het koele Nederlandse klimaat kan kweken. Bijkomend voordeel is dat de verse pasta 'smaak- en geurneutraal' is.

Volgens Tim van Koolwijk, mede-oprichter van Spireaux, is het voedzame product in veel gerechten te verwerken. “Zelf voeg ik het vaak toe als ik Italiaans kook”, zegt Van Koolwijk. De snelgroeiende blauwalg geeft wel een diep groene kleur aan gerechten maar doet nauwelijks iets met de smaak.

spirulina

Duurzame eiwitten

Vooral voor mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet is het eiwitrijke product interessant. Ook voor wie zijn vleesconsumptie iets wil verlagen, vormt verse spirulina een duurzaam alternatief. Volgens Spireaux kost de kweek van het product een fractie van de hoeveelheid land en water die nodig is voor de productie van vlees- en melkproducten. 

Spireaux staat met zijn urban farming-reactor in de finale van de ASN Bank Wereldprijs. Met een groep circulaire bedrijven en duurzame voedingsinitiatieven huist de start-up in het oude Rotterdamse zwembad Tropicana. Binnen het platform Bluecity010 werken dertig stadslandbouwers samen, met als doel de reststoffen van het ene productieproces in te zetten als grondstof voor andere producten.

Bekijk een pitch van Tim van Koolwijk:

2 minute Spireaux pitch from Tim van Koolwijk on Vimeo.

Foto: Spireaux (side), Jennifer (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)