29-10-2015 12:04 | Door: Chris Thijssen

Ondernemers uit het glastuinbouwgebied Buitenvaart in Almere verenigen zich in het Collectief Buitenvaart Duurzaam. Doel is het ontwikkelen van nieuwe energiemodellen en gebiedsontwikkeling.

Dat meldt LTO Glaskracht. De betrokken ondernemers hebben de afgelopen jaren regelmatig onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden voor verduurzaming. De uitkomst van die onderzoeken is vastgelegd in het onderzoeksrapport De Vaart erin.

De initiatiefnemers van Collectief Buitenvaart Duurzaam willen de uitkomsten daarvan nu realiseren en nieuwe energiemodellen, gebiedsontwikkeling en gebiedsprofilering ontwikkelen. Zo zien zij kansen voor een gezamenlijk warmtenet waarbij de ondernemers elkaars warmteoverschotten en -tekorten kunnen compenseren.

Innovatie en verduurzaming

In het glastuinbouwgebied Buitenvaart, met ongeveer 80 hectare glastuinbouw, werken zo’n 45 glastuinbouwondernemers. Naar verwachting sluit 90 procent zich bij het duurzaamheidsinitiatief aan.

Volgens de initiatiefnemers zijn de ondernemers samen verantwoordelijk voor een van de belangrijkste exportstromen van Nederland. Innovatie en verduurzaming zijn volgens hen nodig om te kunnen concurreren met het buitenland. Daarnaast stellen ze dat verduurzaming nodig is om een rendabele bedrijfsvoering te realiseren.

De ondernemers streven ernaar de uitvoer van de plannen eind 2017 te starten. LTO Glaskracht steunt de oprichting van de vereniging en faciliteert waar nodig en wenselijk.

Bron: LTO Glaskracht | Foto: Lars Plougmann, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)