31-10-2015 10:10 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de Canadese University of Alberta hebben chemische stoffen uit aardappelschillen verwerkt tot een folie waarin andere voedingsmiddelen te verpakken zijn.

Aardappelschillen hebben van nature een antibacteriële werking, net als de natuurlijke verpakking van appels en druiven. De op aardappelzetmeel gebaseerde verpakkingsfolie is volgens Marleny Aranda Saldaña een duurzaam alternatief voor uit aardolie gemaakte verpakkingen.

“Verpakkingsfolie met antioxidanten en bioactieve elementen die microben weren, verlengt de houdbaarheid en verhoogt de veiligheid van voeding”, zegt Saldaña. “Aardappelschillen bevatten veel fenolen, een natuurlijk afweermechanisme van planten.”

Superkritisch water

Saldaña heeft met haar team een methode ontwikkeld om de fenolen met water op hoge druk veilig uit de schillen te halen. Andere methoden gebruiken daarvoor het giftige methanol.

In de volgende fase van het onderzoek testen de wetenschappers uit Alberta het houdbaarheidsverlengende effect van de aardappelverpakkingsfolies met ready-to-eat-vlees.

Verder doen Saldaña en haar collega’s onderzoek naar de productie van fenolen uit cassavewortels en zoeken ze toepassingen voor de biomassa die nog overblijft nadat de folies zijn geproduceerd.

Bron: University of Alberta | Foto: Taz, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)