02-11-2015 09:17 | Door: Chris Thijssen

Het scala aan keurmerken wordt, als het aan Urker vissers ligt, uitgebreid met een keurmerk voor duurzaam gevangen en biologisch verantwoorde vis.

Dat meldt de gemeente Urk. De Stichting Algemeen Belang BioGroup Noordzee, bestaande uit verschillende Urker vissers, krijgt van de gemeente een startbijdrage van € 5.000 om het nieuwe keurmerk te realiseren. De certificering is bedoeld voor vis, schaal- en schelpdieren uit de Noordzee, de Waddenzee en de Zeeuwse wateren.

Er bestaan al verschillende keurmerken voor vis, zoals MSC en ASC. Wilde vis kan op dit moment echter nog geen biologisch keurmerk krijgen en ligt daarom in de winkelschappen niet bij de biologisch verantwoorde producten.

Duurzame visserij

Dat terwijl de Nederlandse visserij verduurzaamt. “De laatste jaren is er al sprake geweest van een enorme inhaalslag”, zegt wethouder Geert Post, in een nieuwsbericht. Veel vissers werken volgens hem met nieuwe vismethoden.

Zo voorkomen ze de bijvangst zoveel mogelijk en is er veel aandacht voor een vermindering van stookoliegebruik. Daarnaast experimenteren vissers met andersoortige en lichtere netten. Post: “Daarin past het ook om de ontwikkeling van een biologisch keurmerk te ondersteunen.”

Keurmerken ordenen

Naast keurmerken voor vis bestaan er verschillende andere duurzaamheidskeurmerken voor voedingsmiddelen. De Alliantie Verduurzaming Voedsel werkt aan een ordening van deze keurmerken. Hiermee willen de betrokken partijen bedrijven ondersteunen bij hun verkoop en inkoop.

Bron: Gemeente Urk | Foto: Sarahhoa, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)