03-11-2015 13:28 | Door: Chris Thijssen

MetaMeta uit Den Bosch heeft een mat ontworpen die voldoende vocht vasthoudt om planten in droge gebieden te bewateren. Dinsdag krijgt de innovatie tijdens de Amsterdam International Water Week een prijs van $ 500.000.

Dat schrijft de Volkskrant. De matten, ook wel pads genoemd, werken als een soort luiers waaraan het vocht ook weer gemakkelijk aan te onttrekken is. Ze zijn gemaakt van jute en papier en bevatten plastic korrels.

De matten worden op een diepte van 20 tot 30 centimeter in de wortelzone van planten en bomen aangebracht. Net als dat polymeer in luiers vocht aan de billen van baby's onttrekt, onttrekken afbreekbare biopolymeerkorrels in de pads water aan de bodem. Dat water slaan ze op. Zo kan 7 gram polymeer 1 liter water vasthouden.

De wortels van de plant kunnen vervolgens benodigde hoeveelheden water aan de pads onttrekken. Hierdoor kunnen de planten volgens MetaMeta enkele weken zonder extra bewatering. Het bureau claimt daarnaast dat de polymeer ook voor een betere beluchting van de bodem zorgt. Deze kwaliteiten maken de toepassing geschikt voor gebruik in droge gebieden of in andere gebieden tijdens droge periodes.

Verhoogde opbrengst

Het wateradviesbureau uit Den Bosch wil samen met een privé-investeerder en met de patenthouder een fabriek in Zuid-Turkije bouwen die de watermatten gaat produceren. “We willen beginnen in een pistacheboomgaard, maar hebben ook contacten met kassenteelt voor tomaten, aubergines en komkommers”, zegt Martin van Beusekom, projectleider van MetaMeta, tegen de Volkskrant.

MetaMeta werkt verder aan demonstratieveldjes waarop het bureau de matten aan Turkse boeren en tuinders gaat tonen. Volgens het adviesbureau kosten de matten zo’n $ 1,50 per vierkante meter.

Dat zou voor een werkzame periode van 5 jaar neerkomen op $ 0,30 per vierkante meter per jaar. “De investering gaat de boeren zeker geld opleveren door een verhoogde opbrengst”, zegt Van Beusekom tegen de Volkskrant.

Prijs van $ 500.000 

Dinsdagmiddag krijgt MetaMeta tijdens de Amsterdam International Water Week in Rai Amsterdam voor dit idee een prijs van $ 500.000. De prijs wordt uitgereikt door het Securing Water for Food-programma, een ontwikkelingsprogramma van Nederlandse, Amerikaanse en Zweedse overheidsinstellingen.

Bron: Volkskrant | Foto: jo_beets, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)