09-11-2015 09:07 | Door: Chris Thijssen

Gelderse boeren in de buurt van de Duitse grens gaan samen met de Fachhochschule in Münster schone technieken ontwikkelen om dierlijke mest te verwerken tot een ‘groene’ kunstmestvervanger.

De Provincie Gelderland investeert € 60.000 in het Mest op Maat-project, een initiatief van de Fachhochschule in Münster. Samen met ondernemers in de grensregio gaat de hogeschool goedkope en schone technieken ontwikkelingen om dierlijke mest te verwerken tot een duurzame kunstmestvervanger.

Agrariërs mogen maar een beperkte hoeveelheid dierlijke mest uitrijden. Daarnaast zijn zij aangewezen op kunstmest. Volgens de provincie Gelderland is de productie van kunstmest echter duur en energie-intensief.

De Fachhochschule ontwikkelt technieken op maat voor verschillende soorten bedrijven. Hiermee kunnen Gelderse boeren straks hun eigen groene kunstmest maken, zegt de provincie.

Gedeputeerde Michiel Scheffer heeft vertrouwen in de grensoverschrijdende samenwerking. “Landbouw zonder kunstmest is schoon en goedkoop”, zegt hij in een persbericht. “Groene kunstmest verkleint het mestoverschot, drukt de kosten van de mestafzet en levert groen gras op. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu.”

Bron: Provincie Gelderland | Foto: Chafer Machinery, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)