09-11-2015 10:12 | Door: Chris Thijssen

De Nederlandse start-up Seamore verkoopt zeewier als duurzaam alternatief voor spaghetti en tagliatelle. Het zeewier is volgens de start-up voedzamer en duurzamer dan pasta.

Dat schrijft Food Valley Update. Seamore heeft een pastaproduct ontwikkeld dat is gemaakt van de Himanthalia elongata, een zeewier dat veel voorkomt in de Atlantische oceaan. Volgens het bedrijf is het nieuwe product, met de naam I sea pasta, een duurzaam alternatief voor spaghetti en tagliatelle.

Zo bevat de zeewierpasta minder snelle koolhydraten en meer vezels, vitaminen en mineralen dan ‘normale’ pasta, stelt Seamore. Daarnaast komt het product volgens de start-up veelvuldig voor in de zee en zijn er verschillende mogelijkheden om het zeewier duurzaam te telen.

Voedingspatroon van de toekomst

Willem Sodderland, oprichter van Seamore, stelt dat de zeewierpasta er vrijwel hetzelfde uitziet als standaard pasta. Op bepaalde plekken in Europa, waar de lokale bevolking het al langer eet, staat het wier dan ook bekend als ‘zeespaghetti’.

Volgens Seamore willen verschillende winkels en webshops de zeewierpasta in hun schappen leggen. “We hebben de tijd mee”, zegt Carina Noordervliet, chef bij Seamore, tegen Food Valley Update. “Zeewier is duurzaam en gezond. De belangstelling daarvoor is groot. Wij denken dat zeewier een blijvertje is in het voedingspatroon van de toekomst.”

Duurzaam transport

Het zeewier dat Seamore gebruikt, wordt geoogst op de rotskust van Ierland, waar het van nature groeit. Na de oogst wordt het wier gedroogd in speciale droogkamers en luchtdicht verpakt.

Vervolgens transporteert de start-up de zeewierpasta in vrachtwagens, die anders leeg naar Nederland terug zouden rijden. Het bedrijf onderzoekt ook mogelijkheden om het zeewier aan de Franse en Spaanse kust te oogsten.

Bron: Food Valley Update, Seamore | Foto: Chris Booth, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)