11-11-2015 07:36 | Door: Chris Thijssen

Aqua4C is een nieuwe viskwekerij in het Belgische Kruisthoutem. In de kwekerij wordt voedzame omegabaars op duurzame wijze geteeld.

De 2.600 vierkante meter grote kwekerij werkt als een gesloten, gecontroleerd systeem met biologische filters. Regenwater wordt opgevangen en maximaal hergebruikt. Het restwater wordt gezuiverd en afgegeven aan het naastgelegen rietveld.

Voor de verwarming van het water werkt Aqua4C samen met een nabijgelegen tomatenkwekerij. Die levert de restwarmte uit zijn serres aan de viskwekerij om het water te verwarmen. De viskweker maakt daarnaast gebruik van de stroom die de tomatenkweker opwekt via een warmtekrachtkoppeling.

Plantaardig voedsel

De omegabaars die er wordt gekweekt, is een nieuwe vissoort voor de Belgische en Europese markt. Deze baars eet uitsluitend plantaardig voedsel, waardoor geen vismeel op basis van wilde vis nodig is.

Daarnaast vertoont de vis geen territoriaal gedrag, wat betekent dat de baars zich goed voelt in gesloten systemen waarin in scholen wordt gezwommen. De vis is verder nauwelijks vatbaar voor ziekten en kan dus zonder hormonen of antibiotica worden gekweekt.

Omega 3-vetzuren

Volgroeide omegabaarzen leveren graatloze en eiwitrijke filets op met veel omega 3-vetzuren. Qua smaak is de omegabaars volgens de kweker te vergelijken met dorade, zeebaars, forel of paling.

In eerste instantie streeft de kwekerij, die goed is voor een investering van € 4 mln, ernaar 200 ton omegabaars per jaar te produceren, die via restaurants en speciaalzaken wordt afgezet.

Bron: Aqua4C | Foto: Aqua4C (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)