11-11-2015 15:07 | Door: Chris Thijssen

De Wingssprayer zorgt ervoor dat minder gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terechtkomen. De technologie zou tot 99 procent minder verwaaiing van de middelen leiden.

De Wingssprayer spuit fijne nevel direct in het gewas, waardoor er geen druppels van het blad rollen. Daarnaast voorkomt de technologie dat het gewasbeschermingsmiddel via de achterkant van de spuitmachine verwaait.

Zo zorgt de technologie volgens ontwikkelaar Harrie Hoeben voor 99 procent minder drift, zoals verwaaiing van gewasbeschermingsmiddelen ook wel wordt genoemd. Hoeben verwacht dat in de fruitteelt, waarvoor een speciale Wingssprayer op de markt komt, een driftreductie van 90 procent haalbaar is.

Bescherming voor bijen

Bij traditionele spuitmethodes komen er bij het zijwaarts bespuiten van gewassen, zoals bij fruit het geval is, gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater. Volgens Hoeben overschrijden de concentraties de waterkwaliteitsnormen vaak fors. Daarnaast worden omwonenden, nuttige bestuivers als bijen en naastgelegen percelen blootgesteld aan de middelen.

Om dat te voorkomen, werkt de technologie van Hoeben werkt met speciale 'wings', gemonteerd op een frame dat over de te bespuiten boom of struik heen hangt. De sprayer maakt gebruik van de luchtstroming die ontstaat tijdens het rijden. Een neerwaartse luchtstroom zorg ervoor dat de spuitvloeistof direct in het gewas wordt gespoten, terwijl het gewas tegelijkertijd in beweging wordt gebracht.

De bewegende lucht vormt een deken van lucht over het gewas, waardoor neveldruppels achter de spuitmachine niet kunnen wegstuiven. Door de fijnheid van de druppels rollen er geen druppels naar de punten van de bladeren of op de grond.

De Wingssprayer is genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2015. De Unie van Waterschappen reikt deze prijs elk jaar uit aan innovatieve waterprojecten waarbij veiligheid, schoon water en voldoende water centraal staan.

Bron: Wingssprayer, Waterinnovatieprijs