12-11-2015 07:52 | Door: Chris Thijssen

Producenten kunnen belangrijke stoffen uit de pulp van tomaten en paprika’s gebruiken in diervoeding. Hiermee krijgen onverkochte tomaten en paprika’s mogelijk een nieuwe bestemming.

Dat blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Plantenstoffen in samenwerking met twee veevoederbedrijven. De gezonde plantenstoffen uit paprika’s en tomaten, zoals carotenoïden flavonoïden, vitamine C en E en voedingsvezels, kunnen volgens de onderzoekers van waarde zijn in diervoeders.

Ze zien vooral kansen voor de toepassing in voer voor biggen, vleeskuikens en leghennen. Zo kunnen bepaalde plantenstoffen dienen als natuurlijke kleurstof voor dooierkleuring bij leghennen. Daarnaast leveren de stoffen antioxidanten en weerstand tegen ontstekingen.

Tuinbouw

Een beperkt deel van de Nederlandse paprika- en tomatenproductie wordt niet verkocht, stelt het Kenniscentrum Plantenstoffen. Volgens het centrum lopen er in de tuinbouw en voedingssector verschillende initiatieven om de onverkochte vruchten toch een bestemming te geven.

Zo worden onverkochte groenten en fruit verwerkt in bijvoorbeeld, sappen, sauzen, soepen en jams. Ook worden bepaalde hoogwaardige stoffen, zoals lycopeen uit tomaten, uit de vruchten gehaald en als gezonde kleurstof op de markt gebracht.

Bron: Kenniscentrum Plantenstoffen | Foto: Conan, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)