18-11-2015 07:30 | Door: Fitria Jelyta

Wageningen University & Research (Wageningen UR) werkt aan een voedingsconcept dat maaltijden bij thuiswonende ouderen bezorgt om ondervoeding tegen te gaan.

Samen met voedingsmiddelenbedrijven, ICT-ondernemingen, zorgverleners en apothekers werkt Wageningen UR aan een innovatief voedingsconcept om ondervoeding bij ouderen tegen te gaan. Zo bestaat het concept ‘Voeding Slim Thuis’ uit een combinatie van innovaties die aansluiten bij de persoonlijke voeding- en zorgbehoeften van thuiswonende ouderen.

Daarnaast kijkt het consortium naar nieuwe methoden om voedingsinname digitaal te monitoren. Volgens Wageningen UR zal het concept leiden tot een nieuwe dienst voor zorggebruikers. Een zorgloket van artsen, apotheek en thuiszorg dient als aanspreek- en distributiepunt van het concept en wordt met digitale methoden ondersteund.

Met het voedingsconcept combineert Wageningen UR zorg en levering van voeding samen met medische producten en adviezen, die het consortium vervolgens als totaalpakket levert aan de thuiswonende ouderen.

Publiek-Private Samenwerking

In de eerste fase van het zorgproject brengt Wageningen UR de behoeften van de thuiswonende ouderen in kaart. Hieruit moeten inzichten voortkomen die in het tweede en derde jaar worden vertaald naar potentiële zorgconcepten.

De universiteit zegt de concepten bij thuiswonende ouderen in de regio Bennekom te testen, waarna de toepasbaarheid van de concepten in andere regio’s wordt onderzocht.

Het publiek-private samenwerkingsproject heeft een tijdsduur van drie jaar en wordt gecoördineerd door Food & Biobased Research van Wageningen UR. Het Ministerie van Economische Zaken ondersteunt dit project financieel. 

Bron: Wageningen UR | Foto: Paul Downey, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)