18-11-2015 18:17 | Door: Aveline Bies

Het Nederlandse technologiebedrijf Priva houdt zich bezig met stadslandbouw. Jan Westra, businessdeveloper bij Priva, pleit voor nieuwe businessmodellen om urban farming rendabel te maken. 

Het is belangrijk de partijen te prikkelen die veel waarde aan voedsel hechten.

Priva levert automatisering en waterbehandeling voor de glastuinbouw. Ook houdt het bedrijf zich bezig met het  computergestuurd regelen van het klimaat binnen in een gebouw, zoals de licht- en warmtevoorziening.

Priva ziet een businesscase in stadslandbouw, maar niet van het soort ''tuinieren voor de sociale cohesie; Je gaat in je voortuin staan en praat met de hele buurt", vertelt Westra, businessdeveloper bij Priva. ''Het begint bij ons wanneer mensen (semi-)professioneel aan de gang gaan''.

Zo bestaat er een voorbeeld van een kleine kas op het dak in Basel van de urban farmers. Zij verkopen hun tomaten en komkommers in een micro-supermarkt in de buurt voor vier keer de gewone supermarktprijs.

Superlocal voeding

Grond in de stad is duur. ''Je moet je geld verdienen door hele andere businessmodellen te zoeken, een van die kansen ligt in superlocal'', zegt Westra. Brightfarms – een bedrijf waarmee Priva samenwerkt – teelt groentegewassen op daken, wat voorkomt dat je een hoge grondprijs moet betalen. Zij kunnen een deel van hun afzet gelijk in de supermarkt beneden kwijt.

Versere groenten, die langer houdbaar zijn, zorgen voor minder voedselverspilling ''en blijkbaar zijn mensen bereid er veel meer voor te betalen, het voedsel is weer herkenbaar, je weet waar het vandaan komt en in sommige gevallen kun je zelfs kijken hoe het geteeld wordt'', zegt Westra. ''Ik denk dat het vooral moet zitten in het hele speciale''.