19-11-2015 13:50 | Door: Dimitri Reijerman

Deepfield Robotics heeft een robot gebouwd die onkruid van gewassen kan onderscheiden en de ongewenste planten mechanisch kan wieden. Ook is de robot in staat om de groei en kwaliteit van voedselgewassen te monitoren.

De robot, Bonirob geheten, heeft de omvang van een compacte auto en rijdt op vier zwenkwielen door het veld. Door middel van gps en optische sensoren kan Bonirob zijn weg zelf vinden. De optische sensoren voeden ook de beeldherkenningssoftware. Deze software, waarin machine learning-algoritmen zijn toegepast, heeft toegang tot een database met beeldmateriaal van gewassen. Zo wordt onkruid herkend en met behulp van een stang kan Bonirob het onkruid vernietigen door deze eigenhandig de grond in te slaan.

BoniRob

De robot van Deepfield Robotics, onderdeel van Bosch, kan ook de gewasgroei monitoren. Daarvoor meet de robot onder andere de grootte, kleur en vorm van de bladeren en de vruchten. Deze geautomatiseerde werkwijze maakt het mogelijk om veel sneller vast te stellen of nieuwe gewassoorten al dan niet aanslaan of dat reguliere gewassen goed gedijen.

Drones en robotzwermen

Naast het verminderen van het gebruik van pesticiden om onkruid te verdelgen, het efficiënter monitoren van nieuwe gewassen en een potentieel hogere oogstopbrengst, bespaart Bonirob ook de boer en onderzoekers veel werk. Bovendien wil Deepfield Robots bekijken hoe een Bonirob met naburige Bonirobs kan communiceren om zo in een zwerm van agrarische robots over akkers te trekken. Ook denkt het bedrijf over de mogelijke rol die drones kunnen spelen, zoals een aansturende functie.

Bonirobot weegt in het huidige ontwerp 1.100 kilo. Een accusysteem kan de robot maximaal 24 uur autonoom laten werken. Bonibot heeft een Intel i7-processor als kloppend hart en draait zelfontwikkelde software bovenop het Ubuntu Linux-besturingssysteem. Dankzij een modulair ontwerp en diverse netwerkaansluitingen is de robot in de toekomst met nieuwe functionaliteit uit te breiden.

Bron: Deepfield Robotics | Foto: Deepfield Robotics