25-11-2015 18:06 | Door: Chris Thijssen

Het Rotterdamse biochemische bedrijf Parx Plastics heeft samen met een Turkse verpakkingsproducent een methode ontwikkeld die bacteriëngroei in voedselverpakkingen tegengaat.

De technologie is gebaseerd op natuurlijke processen waarbij geen biociden worden gebruikt. Volgens Parx Plastics en de Turkse producent van verpakkingen, Erze Ambalaj, leidt dit tot 93 tot 97 procent lagere groei van salmonella, listeria, E.coli en staphylococcus aureus op het verpakkingsmateriaal, vergeleken met andere verpakkingen.

Dit zou de houdbaarheid van het verpakte voedsel verlengen en zo leiden tot minder voedselverspilling. Daarnaast verkleint de technologie de kans op voedselvergiftiging, stellen de bedrijven. 

Geen biociden nodig

De technologie is gebaseerd op biomimicry en maakt gebruik van een sporenelement dat veelvuldig aanwezig is in het menselijk lichaam. Dit element brengt een verandering in de eigenschappen van het verpakkingsmateriaal teweeg, wat de groei van de bacteriën aanzienlijk verlaagt.

Het gebruik van het sporenelement is efficiënt genoeg om het gebruik van biocides, chemische of biologische stoffen die organismen doden, uit het proces te elimineren. Volgens de bedrijven voldoet het gebruikte sporenelement aan de Europese regelgeving voor kunststoffen die in contact komen met voedsel. Het element zou bovendien niet mitigeren naar het verpakte voedsel.

Kansen voedings- en verpakkingsindustrie

Met name de aanwezigheid van listeria en salmonella is een toenemende uitdaging voor de markt van verpakte vlees-, gevogelte- en visproducten, stellen Parx Plastics en Erze Ambalaj. De bedrijven zien dan ook kansen voor de gehele voedingsindustrie om de groei van bacteriën in voedselverpakkingen tegen te gaan.

Bron: Parx Plastics | Foto: Parx Plastics (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)