26-11-2015 18:23 | Door: Chris Thijssen

FrieslandCampina Riedel, producent van onder meer Appelsientje, en Solidaridad breiden hun verduurzamingsprogramma bij sinaasappelboeren in Brazilië uit.

De uitbreiding vindt plaats bij een coöperatie van kleinere en middelgrote familiebedrijven in de deelstaat Paraná. Samen produceren deze bedrijven een volume dat anderhalf keer zo groot is als het jaarvolume sinaasappelsap van FrieslandCampina Riedel, stelt de drankenfabrikant die deel uitmaakt van FrieslandCampina.

De producent van onder andere Appelsientje werkt met de ontwikkelingshulporganisatie Solidaridad aan de verduurzaming van de sinaasappelteelt in Brazilië. Het door Solidaridad ontwikkelde programma Rural Horizons identificeert de prioriteiten voor verduurzaming van de teelt. Op basis daarvan biedt het programma boeren trainingen en een plan op maat waarmee zij hun teeltmethodes kunnen verbeteren en verduurzamen.

Na een succesvolle test van het programma, gaan de organisaties Rural Horizons nu implementeren in de volledige coöperatie van 57 sinaasappelboeren.

Beter gebruik gewasbescherming

Volgens FrieslandCampina Riedel en Solidaridad is er vooral winst te behalen in het beter gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, het voorkomen van ernstige plantenziekten en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

“Het creëren van meerwaarde voor zowel FrieslandCampina en klanten als voor de maatschappij is leidend in ons MVO-beleid”, zegt Frank van Ooijen, Senior Vice President Sustainability, Nutrition & Society bij FrieslandCampina. “De verduurzaming van de sinaasappelteelt voor Appelsientje, met een positieve impact op de lokale boeren, het milieu en de kwaliteit, laat zien hoe wij dat in de praktijk brengen.”

Om ervoor te zorgen dat het initiatief op termijn industriebreed wordt omarmd, werken Solidaridad en FrieslandCampina Riedel samen met onder andere Sai Platform, een organisatie voor duurzame landbouw, en de Aijn, de Europese brancheorganisatie voor fruitsappen.

Bron: FrieslandCampina | Foto: Quinn Dombrowski, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)