30-11-2015 07:04 | Door: Chris Thijssen

Het nog te bouwen Poultry Innovation Lab in Barneveld gaat dienen als pluimveestal en businesscentrum. Zowel bedrijven als onderzoekers kunnen er terecht voor praktijktraining en kennisoverdracht.

In het Poultry Innovation Lab, dat een steeds veranderende stalomgeving moet worden, werken professionals, onderzoekers en studenten aan praktijkinnovaties voor de pluimveehouderij.

“We kunnen in deze stal aan de gang gaan met nieuwe methodes voor stalinrichting”, zegt projectcoördinator Eltjo Bethlehem. Maar te denken valt volgens hem ook aan duurzame en innovatieve systemen op het gebied van verlichting en klimaat van de stal, voeding en huisvesting. "Het is dus gericht op educatie en op verbetering."

Pluimveestal voor kuikens en leghennen

Het innovatieve ‘lab’ biedt straks plaats aan een pluimveestal met twee units, één voor 1.000 vleeskuikens en één voor 1.000 leghennen. Daarnaast is er ruimte voor een zogeheten business centre met bezoekersruimten en een informatiecentrum. Het pluimveelab wordt naar verwachting in maart 2016 opgeleverd.

Het Poultry Innovation Lab in Barneveld wordt gerealiseerd door het Poultry Expertise Centre (Pec), een project van Regio FoodValley. Pec is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheid en kennisinstellingen, die kennisoverdracht in de pluimveesector stimuleren.

Voor de realisatie van het lab werken deze partijen samen met bedrijven als Jansen Poultry Equipment, Hotraco Group, Hato Agricultural Lighting, die hun innovaties inbrengen.

Bron: Regio FoodValley, Poultry Expertise Centre | Foto: U.S. Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)