18-11-2016 15:40 | Door: Chris Thijssen

Cool Rail, een treinverbinding voor versproducten tussen Spanje en Noordwest-Europa, vervoert voortaan groente en fruit van Valencia naar Nederland, België en Duitsland. Dit duurzame transport levert een forse CO2-reductie op.

Dat schrijft Nieuwe Oogst. Volgens het GroentenFruit Huis, de brancheorganisatie voor producentenorganisaties en bedrijven in de groente- en fruitsector, maakt de nieuwe verbinding het mogelijk dat verse producten sneller de consument bereiken.

Duurzaam transport

Voorheen ging het vervoer van onder meer sinaasappels in grote partijen over de weg van Spanje naar Noordwest-Europa. Via de trein is dit transport een stuk duurzamer, stelt de brancheorganisatie. Zo zou het transport per spoor een CO2-reductie van 70 procent opleveren ten opzichte van transport over de weg.

Cool Rail is een initiatief van Bakker Barendrecht, Euro Pool System en Havenbedrijf Rotterdam. Deelnemers zijn volgens Nieuwe Oogst onder meer Albert Heijn, Colruyt Group, Edeka Fruchtkontor Valencia, Plus Retail en Sligro.

Transport per trein

De treinverbinding tussen de treinterminals het Spaanse Valencia en het Duitse Keulen wordt verzorgd door Transfesa, onderdeel van DB-Schenker. De transporten vinden in eerste instantie twee keer per week plaats. Het vervoer vanaf Keulen naar de eindbestemmingen gaat in deze fase nog over de weg.

Volgend jaar moet het traject per spoor worden verbonden met Rotterdam. Het doel is om dan ook de frequentie te verhogen van twee maal naar vijf maal per week.

Bron: Nieuwe Oogst | Foto:  Ales Krivec, via Unsplash Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)