20-11-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Restproducten die vrijkomen bij de productie van voeding en drank, zoals bijvoorbeeld garnalen- of druivenschillen, hoeven niet weggegooid te worden. Deze bedrijven hebben een manier gevonden om het restafval waardevol in te zetten, namelijk als duurzame verpakking.

Uit onderzoek van de Universiteit Delft blijkt dat consumenten de kwaliteit van voedsel beter beoordelen, wanneer de producten verkrijgbaar zijn in een duurzame verpakking. Deelnemers aan het onderzoek vonden dat voedsel verpakt in gerecycled materiaal er gezonder en verser uit zien dan producten die in bijvoorbeeld plastic werden verpakt. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat consumenten bereid zijn meer te betalen voor voedselproducten in een duurzame verpakking.

Om deze kansen te grijpen, zet DuurzaamBedrijfsleven Media vijf innovaties op een rij, die voedselproducten van een milieuvriendelijk omhulsel voorzien.

1. Verpakking van vis-, inktvis- en algenafval

Wetenschappers aan de University of the Basque Country hebben bio-afbreekbare en composteerbare verpakkingsmaterialen ontwikkeld uit vis-, inktvis- en algenafval. Het duurzame materiaal is ook nog eens in te passen in bestaande plasticproductieprocessen.

Voor het verpakkingsmateriaal maken de onderzoekers gebruik van cellulose en het eiwit chitine, het hoofdbestanddeel van het schild van kreeftachtigen. Vervolgens worden de materialen verwerkt tot transparante folies, die geschikt zijn voor ‘heat sealed’ toepassingen. De verpakking uit inktvisafval is bovendien ondoordringbaar voor gassen en vetten.

duurzame verpakking

2. Langer houdbaar met grapefruit en garnalenschil

In Singapore hebben onderzoekers een biobased materiaal ontwikkeld dat de houdbaarheid van voedsel kan verlengen. Dit verpakkingsmateriaal bestaat uit het extract van grapefruitzaden en het bio-afbreekbare polymeer chitosan. Het polymeer is een afvalproduct dat afkomstig is van de garnalenindustrie.

Door de antibacteriële stoffen in chitosan en de grapefruitzaden ontwikkelen bacteriën zich langzamer in de verpakking. Dit maakt het mogelijk om de houdbaarheidsdatum van bederfelijke voedselproducten te verlengen.

Ook in Cuba werken onderzoekers met duurzame verpakkingen van chitosan. Een eetbare beschermlaag van het polymeer op groenten en fruit zouden de producten na de oogst kunnen beschermen tegen ziektes en bederf.

3. Plasticverpakking van melk eten

Om de afvalstroom van plasticverpakkingen te verminderen, hebben onderzoekers van de U.S. Department of Agriculture een duurzaam alternatief ontwikkeld. Hiervoor maakten ze gebruik van het dierlijke eiwit caseïne, dat in melk voorkomt. Het eetbare verpakkingsmateriaal lijkt volgens de wetenschappers op plasticfolie en is biologisch afbreekbaar.

Door de stof citruspectine aan het duurzame materiaal toe te voegen, zeggen de onderzoekers de structuur van de verpakking te hebben verstevigd. Dit maakt het mogelijk om het materiaal te gebruiken als verpakking voor bijvoorbeeld kaas of boter. Ook zien de wetenschappers mogelijkheden om caseïne te gebruiken als spraycoating om bijvoorbeeld mueslirepen of cornflakes te beschermen tegen bederf.

4. Biobased karton van tomatenvezels

De biologische groothandel voor groente en fruit Naturelle, onderdeel van The Greenery, verpakt zijn producten duurzaam in biobased karton verrijkt met tomatenvezels. De vezels zijn afkomstig van tomatenplanten, die na het oogsten van de tomaten worden gecomposteerd.

Door de plantenreststroom hoogwaardig in te zetten voor de productie van recyclebaar massiefkarton, worden de grondstoffen volgens Naturelle maximaal hergebruikt en draagt de groothandel bij aan de circulair economie.

5. Champagnefles verpakken in druivenschil

Als grondstof voor zijn duurzame champagneverpakking gebruikt de Franse champagnemaker Veuve Clicquot zijn eigen afvalproductie, namelijk druivenschillen. Om de druivenschillen om te zetten in papier, gebruikt de champagnemaker de resten die overblijven na het persen van de druiven.

Deze resten worden geplet en omgezet in fijn poeder. Door aan dit poeder water toe te voegen, ontstaat een pasta. In combinatie met natuurlijke vezels vormt deze pasta uiteindelijk papier. Met deze duurzame verpakkingsmethode zegt de producent zijn eigen afvalproductie te verminderen. 

Foto: Hoofdafbeelding: Public Domain, In-tekst afbeelding: S. Khan via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)