21-11-2016 16:02 | Door: Chris Thijssen

Nederland moet over vijf tot tien jaar wereldwijd koploper zijn in gezonde en duurzame voeding.

Dat schrijven staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken en minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief over de voortgang van de Voedselagenda. In de brief stellen Van Dam en Schippers onder meer dat Nederland met de landbouw, voedingsmiddelenindustrie en kennisinstellingen voorop moet lopen met innovatieve, gezonde producten met meer groente en plantaardige eiwitten.

Dat voedsel moet bovendien worden geproduceerd met een zo laag mogelijke uitstoot van broeikasgassen en met het laagste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica, schrijven de staatssecretaris en minister. Met de kennis en technologie die daarvoor nodig zijn, kan Nederland zijn exportpositie verder versterken, stellen zij.

Duurzame voeding

Volgens Van Dam en Schippers is een verandering van het voedselproces noodzakelijk, omdat de vraag naar eten stijgt door de toenemende wereldbevolking. Tegelijkertijd draagt het huidige productieproces bij aan klimaatverandering, wat onder meer leidt tot verlies van biodiversiteit.

Ook is sprake van een wereldwijde toename van welvaartsziekten, die samenhangen met een ongezond eetpatroon, valt in de brief te lezen. Dat vraagt om een hoogwaardige efficiënte voedselproductie, die voldoende voedsel oplevert en in balans is met de draagkracht van de aarde.

Gezonde voeding

Om dit te bereiken, wil het kabinet onder andere investeren in innovaties die leiden tot een gezonder voedselaanbod met minder zout, minder verzadigd vet en minder calorieën. Ook wordt er gekeken naar nieuwe eiwitbronnen, zoals zeewier, peulen, bonen en paddenstoelen.

Daarnaast wil het kabinet dat vooral jongeren meer groente en fruit gaan eten. Ook in de zorg moet gezonde voeding een grotere rol spelen. Technologische innovaties, zoals speciale apps, moeten consumenten informatie geven over de samenstelling en herkomst van voedsel.

Klimaat, dierenwelzijn en biodiversiteit

Op het gebied van voedselproductie zet het kabinet in op een landbouw- en levensmiddelensector die is gebaseerd op duurzame grondstoffen en een gezonde bodem, en die rekening houdt met het klimaat, dierenwelzijn en biodiversiteit.

Daarvoor moet volgens Van Dam en Schippers onder meer worden gekeken naar nieuwe business- en financieringsmodellen, zodat economische drijfveren worden verbonden aan grote maatschappelijke uitdagingen.

De inzet van kennis en innovatie moet volgens het kabinet ook bijdragen aan het uitbannen van honger en ondervoeding in ontwikkelingslanden.

€ 20 mln

Staatssecretaris Van Dam reserveert als onderdeel van de Voedselagenda jaarlijks € 20 mln voor de ondersteuning van veelbelovende innovaties van bedrijven en maatschappelijke innovaties.

Bron: Ministerie van Economische Zaken | Foto: Floris Oosterveld, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)