02-11-2017 07:23 | Door: Chris Thijssen

Luchtvaarttechnologiestudenten van Inholland Delft hebben € 600.000 subsidie ontvangen om het gebruik van drones in tuinbouwkassen mogelijk te maken. Dat moet leiden tot teeltwinst.

Dat schrijft Vakblad voor de Bloemisterij. Bij Inholland Delft vond vrijdag 27 oktober de aftrap plaats van HiperGreen (High Precision Greenhouse Farming), een tweejarig praktijkgericht onderzoeksproject naar de inzet van drones in kassen.

Het is een doorstart van een project dat vier studenten Luchtvaarttechnologie (Lucien Fesselet uit Frankrijk, Bram Sanders uit Nederland, Chris Ramsay en Will Simmonds uit Engeland) eerder waren begonnen. Met een zelf ontwikkelde drone testten ze gewasmonitoring in de kassen van onder andere Bunnik Plants. Die drone is vorig jaar ook gedemonstreerd tijdens het symposium ’Drones in de kwekerij!’ van Vakblad voor de Bloemisterij.

Doorontwikkeling in eigen bedrijf

Het testen verliep zo succesvol dat de studenten het bedrijf Applied Drone Innovations oprichten, om de ontwikkeling door te zetten voor de praktijk. Ze probeerden hiervoor subsidies te verkrijgen, wat een paar keer mislukte.

Onlangs wisten de studenten wel subsidie binnen te halen. Het gaat om een aanzienlijk bedrag: maar liefst € 600.000 vanuit Raak-mkb. Deze regeling is bedoeld voor hogeschoolprojecten in samenwerking met midden- en kleinbedrijf. Bij het nieuwe project zijn meerdere opleidingen en bedrijven betrokken.

Dit artikel verscheen eerder op Vakblad voor de Bloemisterij. Lees ook op deze website:

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij | Foto: Shutterstock.com