21-11-2017 14:07 | Door: Chris Thijssen

De zelflerende app van Cow to Wow koppelt alle automatische systemen op een boerderij, zodat de boer er relevante informatie kan uithalen. Dat moet de melkveehouderij verduurzamen.

Dat schrijft Bright. De app brengt verschillende technologieën op de boerderij, zoals melkrobots, mestrobots en voedingssystemen, samen. De boer kan de data uit deze systemen via het dashboard op zijn smartphone bekijken en analyseren.

Volgens de makers van Cow to Wow zijn er al verschillende systemen die boeren informatie verschaffen. Cow to Wow gaat echter nog een stap verder, stellen zij. Zo ‘coacht’ de app boeren bij het nemen van hun beslissingen. Dat kan bijdragen aan het efficiënter en duurzamer maken van het melkveebedrijf.

Dierenwelzijn en milieu

De makers van de app wonnen de Cow Hackathon op Bright Day, die werd georganiseerd door Duurzame Zuivelketen. De deelnemers gebruikten data van Nederlandse koeien voor het bedenken van oplossingen die dierenwelzijn en het milieu in de melkveehouderij bevorderen. Cow to Wow ontving als winnaar € 2.000.

Gezondheid koeien

Andere genomineerden voor de prijs waren de teams Levenslang Gelukkig, Healthy Cow en Cowmunity  Farming. Levenslang Gelukkig kwam met een oplossing voor het optimale dieet voor melkproductie en de gezondheid van koeien. Healthy Cow bedacht een app die het risico op kopziekte voorspelt op basis van weer- en bodemdata.

Met het concept van CowMunity Farming krijgen boeren real-time informatie over abnormale schommelingen in de individuele gezondheid van hun koeien.

Bron: Bright | Foto: Shutterstock.com