25-11-2017 10:15 | Door: Chris Thijssen

Het Finse bakkersbedrijf Fazer Bakery verkoopt vanaf volgende week brood gemaakt met uit Nederland afkomstige krekels.

Het brood is gemaakt van meel van gedroogde krekels in combinatie met tarwemeel en zaden. Elk brood bevat circa zeventig krekels. Door de toevoeging van de insecten zou het brood meer eiwitten bevatten dan tarwebrood.

Insecten zijn, in vergelijking met bijvoorbeeld andere dierlijke producten, een duurzame eiwitbron. Zo zijn de beestjes in staat om organische reststromen op efficiënte wijze om te zetten naar hoogwaardige grondstoffen. Daarnaast hebben de insecten voor hun groei weinig water en ruimte nodig en komen bij het kweekproces nauwelijks broeikasgassen vrij.

Duurzame voedingsbronnen

“De mensheid heeft nieuwe en duurzame voedingsbronnen nodig”, zegt Juhani Sibakov, head of innovation bij Fazer Bakeries, in een persbericht. “Uit onderzoek blijkt dat van alle Noordse landen de Finnen het meest open staan voor het eten van insecten. We kijken er naar uit om te zien hoe ons nieuwe brood wordt ontvangen.”

In november sloot Finland zich aan bij vijf andere Europese landen, waaronder Nederland, België, Oostenrijk, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, door het gebruik van insecten in voedingsmiddelen toe te staan.

Krekelmeel uit Nederland

In eerste instantie zal het insectenbrood van Fazer Bakery alleen te koop zijn in elf van zijn bakkerijen in supermarkten in de regio van Helsinki. Volgend jaar wil het bedrijf het aanbod echter uitbreiden naar al zijn 47 winkels in Finland. Het krekelmeel is nu nog afkomstig uit Nederland, maar het bedrijf zegt ook op zoek te zijn naar lokale leveranciers.

Lees ook:

Bron: Fazer Bakery | Foto: Fazer Bakery