30-11-2017 07:15 | Door: Chris Thijssen

De Belgische supermarktketen Colruyt verkoopt vanaf dinsdag zoete aardappelen uit België. Dat levert milieuwinst op ten opzichte van zoete aardappel uit andere continenten.

De zoete aardappelen zijn afkomstig van verschillende telers die de gewassen in een proef op in totaal op 7 hectare land telen. Ze gebruiken het gewas ‘beauregard’, dat goed in de zand-leemgrond in bepaalde gebieden in België gedijt.

CO2-reductie

Normaal gesproken zijn zoete aardappelen veelal afkomstig uit Amerika of Afrika. Door het product dichter bij huis, in België, te telen zijn er minder transporten nodig, wat de CO2-uitstoot vermindert.

Colruyt heeft naar eigen zeggen de Belgische primeur met de verkoop van zoete aardappel van eigen bodem. Met het volume dat de testende telers aanleveren, kunnen klanten van Colruyt en Okay, onderdeel van Colruyt, in ieder geval in december en januari terecht voor Belgische zoete aardappels. Als de test verder succesvol verloopt, wordt de teelt volgend seizoen uitgebreid.

Teelt in Zeeland

Ook in Nederland wordt getest met de teelt van zoete aardappel in eigen land. In oktober bleek uit een pilot bij Zeeuwse akkerbouwers dat de teelt van zoete aardappelen in de provincie Zeeland mogelijk is. Dat biedt volgens de projectpartners kansen voor duurzame en lokale voedselproductie.

Bron: Colruyt | Foto: Colruyt