30-11-2017 17:50 | Door: Rianne Lachmeijer

In 2050 zijn er naar verwachting 9 miljard mensen op aarde. Om die mensen allemaal van eten te voorzien, moet de voedselproductie de komende 20 tot 30 jaar met 70 procent worden vergroot. Het is een van de uitdagingen die tijdens de officiële opening van het Global Foods Innovation Center ter sprake komt. Volgens Louise Fresco van Wageningen University & Research (WUR) staan drie thema’s centraal: armoede, milieu en gezondheid.

De presentaties zijn net afgelopen, de mini-hamburgers en alcoholvrije champagne uitgedeeld en de zilverkleurige versiering is met een knal afgeschoten. Daarmee is de bouw van het Global Foods Innovation Center in Wageningen ceremonieel van start gegaan.

Louise Fresco is een van de sprekers. De voorzitter van de Raad van Bestuur van WUR is een drukbezet vrouw, dus het is bijzonder haar kort te kunnen spreken over haar visie op de voedselvraagstukken van vandaag en morgen. louise fresco, wur, wageningen, wageningen university, universiteit wageningen, voedsel, voedselvraagstukken, voeding, fresco, duurzaam, duurzaamheid

Hoe kan innovatie bijdragen aan het voeden van de wereld?

“Zonder innovatie kan de wereld niet worden gevoed. We zijn met steeds meer mensen, maar heel veel van onze hulpbronnen, zoals land, groeien niet. Daarom moeten we op een duurzame manier betere producten maken en daar is een rol weggelegd voor innovatie.”

“Door bijvoorbeeld de kennis die wij nu al hebben in te zetten in Afrika kan de voedselproductie daar omhoog. Die is nu veel lager dan die zou moeten zijn. Daarnaast moeten we nog nieuwe manieren vinden om voedsel te produceren en ons afval beter benutten.”

Heeft u een voorbeeld van een interessante, recente innovatie?

“Er zijn natuurlijk wel duizend voorbeelden, maar laat ik één ding noemen: we kunnen nu met behulp van moderne genetica tomaten kweken die veel langer houdbaar zijn. Bovendien hebben de nieuwe tomaten een veel hogere voedingswaarde, terwijl de prijs van deze tomaten niet hoger is.”

Wie hebben hier baat bij?

“Deze innovatie is voor iedereen nuttig: door de betere voedingsstoffen, maar ook door de houdbaarheid. Tomaten rotten heel snel, dat is zowel in arme landen met een warm klimaat een probleem als voor de mensen thuis. Ook voor de export is een langere houdbaarheid handig.”

Wat is de grootste bottleneck voor het voeden van een wereld met 9 miljard mensen?

“Het gaat eigenlijk om drie dingen: armoede, milieu en gezondheid. De grootste groei van de bevolking en daarmee de grootste vraag vindt plaats in landen buiten Europa. Daar speelt armoede nog steeds een belangrijke rol, maar door voedsel efficiënt te produceren, blijft het goedkoop.”

“Ervoor zorgen dat mensen toegang hebben tot betaalbaar voedsel van goede kwaliteit is de ene kant van de zaak, aan de andere kant moeten we ervoor zorgen dat dit echt zo min mogelijk belasting voor het milieu oplevert. Dat we bijvoorbeeld niet te veel bestrijdingsmiddelen gebruiken, maar precies dat wat nodig, zodat we het drinkwater niet vervuilen.”

"Sommige chronische ziekten kunnen ontstaan als gevolg van een verkeerd voedingspatroon"

“Gezondheid is ook van belang, omdat steeds meer bekend wordt over de invloed van voedsel op gezondheid. Sommige chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker, kunnen ontstaan als gevolg van een verkeerd voedingspatroon in combinatie met andere factoren, zoals erfelijke aanleg.”

Wat is de verhouding tussen de groei van de bevolking en de behoefte aan gezonde voeding?

“Als je kijkt naar de groei van de wereldbevolking dan is er niet voldoende groente en fruit, dus daar moeten we aan werken. Nederland doet wel veel op dit gebied. In ons land is voldoende groente en fruit, maar we consumeren het nog te weinig.”

“Daarnaast zijn eiwitten een belangrijk thema. Ieder mens heeft eiwitten nodig, zeker jonge mensen, zwangere vrouwen en ouderen. Ook mensen die heel arm zijn eten vaak te weinig eiwitten. Het eiwitvraagstuk is tamelijk ingewikkeld, omdat we kunnen kiezen uit dierlijke en plantaardige eiwitten."

"Daartussen moeten we een goede balans vinden. Verschillende zaken moeten dan goed worden afgewogen: milieutechnische, ecologische en gezondheidskundige, om er maar drie te noemen. Dat moeten we heel zorgvuldig doen, maar over het algemeen kun je zeggen dat we in de westerse wereld wel wat minder vlees kunnen consumeren.”

"Het is belangrijk dat door de hele keten heen de neuzen dezelfde kant opstaan"

“Er zijn heel erg veel uitdagingen in de agri- en foodsector, maar het is tegelijkertijd een fantastisch vakgebied dat creatieve onderzoekers bij elkaar brengt. De universiteit werkt bijvoorbeeld veel samen met bijvoorbeeld het bedrijfsleven, maar ook met consumenten.”

Welke rol kan het bedrijfsleven spelen?

“De hele keten moet worden meegenomen. Van de toeleveranciers in de kunstmestindustrie en de zadenindustrie tot aan de verpakkingsindustrie, boeren en de retailers, want niet alleen Unilever of Albert Heijn vallen onder het bedrijfsleven. Het is belangrijk dat door de hele keten heen de neuzen dezelfde kant opstaan. Consumenten spelen ook een belangrijke rol, net als de samenleving in geheel. Het moet echt van iedereen komen, anders werkt het niet.”

Afbeelding: Shutterstock.com | Portretfoto: Wageningen University & Research