29-12-2017 13:14 | Door: Chris Thijssen

Wat is er nodig om het voedselsysteem te verduurzamen? Welke innovaties dragen bij aan de verlaging van de milieuvoetafdruk door de hele keten heen? Het nieuwe DuurzaamBedrijfsleven Magazine Future Food & Health belicht de duurzame ontwikkelingen die gaande zijn in de voedselsector.

Om de groeiende wereldbevolking te voeden, is niet alleen een hogere voedselproductie nodig, maar ook een duurzamere aanpak. Maar wat betekent dat? Alles lokaal en biologisch of juist een focus op hightech? Uit de specials en interviews in dit magazine blijkt dat het niet het een of het ander is, maar juist de combinatie van succesvolle praktijken uit de verschillende ‘kampen’. The best of both worlds dus.

Lees het e-magazine

Zo gelooft Drees Peter van den Bosch van Willem&Drees in lokale en biologische landbouw om de kringlopen te sluiten en land bruikbaar te houden. Patiënten die in het ziekenhuis Westfriesgasthuis in Hoorn verblijven, herstellen sneller dankzij de lokale producten die zij krijgen voorgeschoteld.

Aan de andere kant zijn er grote kansen voor innovaties op het gebied van landbouw. Dat weet ook Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research. Ze wijst onder meer op de toepassing van moderne genetica om langer houdbare tomaten met een hogere voedingswaarde te kweken.

Genoeg kansen dus voor een transformatie van het huidige voedselsysteem. Maar van wie moet die verandering komen? Volgens Alison Cairns van het Fresh-initiatief heeft de private sector, zowel grote als kleine bedrijven, de grootste impact.

Duurzamer voedselsysteem

Dat komt terug in de cases en interviews in dit magazine. We spraken verschillende bedrijven over hun bijdrage aan een duurzamer voedselsysteem. Neem Moyee Coffee, dat blockchain inzet voor een eerlijkere koffieketen. Of Rabobank, die ons meeneemt in de wondere wereld van voedselverpakkingen.

Verder spraken we met Kipster over de ‘meest dier- en milieuvriendelijke kippenstal ter wereld’ en met reisorganisatie TUI over duurzame voedselproductie op Kreta. Maar ook de gemeente Ede toont daadkracht, met een uniek voedselbeleid.

Lees het gehele DuurzaamBedrijfsleven magazine ‘Future Food & Healthhier. Het blad in print ontvangen? Word Insider Member van DuurzaamBedrijfsleven en je krijgt het blad toegestuurd. Premium Members ontvangen alle edities van ons magazine.