01-03-2018 11:04 | Door: Martijn van der Donk

Jumbo is voor zijn inkoopbeleid voor tuin- en akkerbouwproducten overgestapt op een nieuwe, aangescherpte duurzaamheidsstandaard. Naast Jumbo zullen ook andere supermarkten zoals Aldi, Lidl en leden van SuperUnie de nieuwe standaard opnemen in het inkoopbeleid.

De nieuwe standaard heet ‘On the way to PlanetProof’. Telers van aardappelen, groente, fruit, bomen, bloembollen, vaste planten en siergewassen zullen de standaard komende jaren op grote schaal toepassen.

Gewasbescherming

On the way to PlanetProof bevat een groot aantal eisen, zowel op het gebied van gewasbescherming als op het gebied van energie, water, bemesting, bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en verpakkingen. De standaard is tot stand gekomen na uitvoerige consultatie en met inbreng van een groot aantal betrokken partijen, waaronder vertegenwoordigers van tuin- en akkerbouwsector, de handel, wetenschap, natuur- en milieuorganisaties, waterschappen en adviseurs.

GroentenFruit Huis, de belangenorganisatie van Nederlandse handelsbedrijven en telersverenigingen in groenten en fruit, verwacht hierdoor de komende jaren een forse groei van gecertifieerde telers voor het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. Het aantal certificaathouders groeide vorig jaar al met 81 procent naar ruim 300, gezamenlijk goed voor bijna 12.000 hectare.

Aangescherpt ambitieniveau

Uit een eerste vergelijking, opgesteld door adviesbureau CLM, tussen het ‘oude’ Milieukeur en de nieuwe standaard blijkt dat het ambitieniveau ten minste gelijk is gebleven en op onderdelen is aangescherpt. Dit was voor Greenpeace en Jumbo een belangrijke voorwaarde om de nieuwe standaard te ondersteunen en deze te hanteren als inkoopnorm.

Bron: SMK | Afbeelding: Adobe Stock