05-03-2018 14:27 | Door: Martijn van der Donk

Vandaag is de Nationale Week Zonder Vlees van start gegaan met meer dan 27.000 deelnemers, die de uitdaging aangaan om deze hele week geen vlees te eten. Tientallen supermarkten, producenten, restaurants, pompstations, cateraars, universiteiten, scholen en gemeentes hebben zich bij het initiatief aangesloten.

Vanaf 1 januari dit jaar is er aandacht gevraagd voor deze campagne, in het leven geroepen door Isabel Boerdam. Sindsdien hebben meer dan 27.000 deelnemers zich via de website weekzondervlees.nl ingeschreven om deel te nemen.

CO2-uitstoot door vleesconsumptie

De campagne wordt ondersteund door 9 supermarkten met vegetarische kortingsacties en receptinspiratie om de drempel van een week geen vlees eten te verlagen. Vanuit de horeca hebben 276 restaurants zich bij de actie aangesloten. Bovendien doen 110 bedrijven mee met hun bedrijfsrestaurant en 4 universiteiten met hun kantine, besteden 95 scholen aandacht aan het onderwerp en ligt er op 63 pompstations een vegetarische snack klaar.

Een belangrijk argument voor de Nationale Week Zonder Vlees is de positieve impact op het milieu. Boerdam: “De productie van 200 gram vlees kost gemiddeld alleen al 1.476 liter water en 1.740 gram CO2-uitstoot.  Wat mij betreft is een dagje zonder vlees de lekkerste en gemakkelijkste manier om iets goeds te doen voor de wereld om je heen. Die vegetarische maaltijd maakt een wezenlijk verschil.”

Bron: Nationale Week Zonder Vlees | Foto: Adobe Stock