20-03-2018 15:08 | Door: Martijn van der Donk

Wageningen University & Research organiseert dit jaar een internationale challenge om de voedselproductie in de glastuinbouw nog duurzamer te maken met behulp van kunstmatige intelligentie en autonome kassen.

De challenge wordt gesponsord door Tencent, een van de grootste internetbedrijven ter wereld uit China, en David Wallerstein, chief exploration officer (CXO) van Tencent.

Duurzame voedselproductie

Telen in kassen is nu al een duurzame manier om voedsel te produceren. Tencent en Wageningen University & Research verwachten dat autonome kassen en het op afstand telen kunnen helpen bij het bereiken van doorbraken om meer mensen te voeden, de voedselzekerheid te verhogen en meer voedsel te produceren met minder hulpbronnen zoals water en energie.

De challenge loopt van juni tot december 2018. In een pre-challenge worden in juni de vijf beste teams uit alle aangemelde en toegelaten teams geselecteerd. Van september tot half december besturen deze vijf geselecteerde teams gewassen in hun kascompartiment op het terrein van Wageningen University & Research. De experts van Wageningen University & Research en een internationale jury monitoren de resultaten van de teams, waarbij ze zowel naar de inputs als naar de gewasopbrengst kijken.

Kunstmatige intelligentie

Autonome kassen zijn kassen waarin gewassen optimaal groeien met nauwelijks tussenkomst van mensen. In dergelijke kassen neemt zelflerende software een deel van de menselijke beslissingen geleidelijk aan over. Daarbij wordt gebruikgemaakt van allerlei sensoren en camera’s. Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen telers hun kas optimaal beheren, zelfs vanaf de andere kant van de wereld.

Aan de challenge kunnen teams van over de hele wereld meedoen. Teams kunnen zich van 19 maart tot 30 april inschrijven op www.autonomousgreenhouses.com De teams kunnen bestaan uit wetenschappers, R&D-specialisten en studenten en moeten uit verschillende vakgebieden worden samengesteld zoals kunstmatige intelligentie, sensortechnologie en gewasfysiologie/teelt.

Lees verder: 

Bron: WUR | Afbeelding: Shutterstock