11-10-2019 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Nederlandse voedingsconcern Corbion dringt zijn CO2-uitstoot fors terug. In 2030 wil het bedrijf een CO2-reductie van 33 procent (per ton afgezet product) ten opzichte van 2016 gerealiseerd hebben.

Corbion, voormalig CSM (Centrale Suiker Maatschappij), is een voedingsconcern dat vooral bekend is als producent van organische zuren, waaronder melkzuur. Het bedrijf voegde daarnaast duurzame oliën en vetten aan zijn productportfolio toe, door de overname van het Amerikaanse bedrijf TerraVia. Ook ging het een samenwerking aan met Total Corbion, voor de productie van bioplastics.

Corbion is al jaren een stille kracht op het gebied van duurzaamheid. Lees hier meer:

CO2-uitstoot omlaag

Het bedrijf gaat zijn CO2-uitstoot op het gebied van energie, grondstoffen en transport met 33 procent terugdringen ten opzichte van 2016. “Als ontwikkelaar van duurzame ingrediënten helpen we onze klanten al jaren met het terugdringen van hun CO2-voetafdruk. Maar we moeten meer doen en kijken dus ook naar onze eigen bedrijfsvoering”, verklaart CEO Olivier Rigaud de ambitie.

Om een zowel ambitieuze als realistische doelstelling te formuleren, werkte Corbion nauw samen met het Science Based Targets Initiative. Deze organisatie ondersteunt bedrijven bij het formuleren van verduurzamingsdoelstellingen die in lijn liggen met het Parijse Klimaatakkoord. Binnen deze samenwerking werd derhalve gedefinieerd hoeveel CO2-reductie Corbion moet realiseren (en hoe snel) om te voldoen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord.

Inmiddels werken meer dan 670 bedrijven samen met het Science Based Targets Initiative. Corbion is het 276ste bedrijf wereldwijd wiens doelstellingen werden goedgekeurd door deze organisatie.

Lees ook:

Duurzame energie, energiebesparing, innovaties en samenwerking

Om bovenstaande doelstelling daadwerkelijk te bereiken, definieerde Corbion verschillende maatregelen die het moet in de aankomende jaren moet nemen. De belangrijkste zijn:

  • Overstappen op 100 procent groene stroom in 2030;
  • Energiebesparing realiseren binnen de eigen fabrieken;
  • De meest energie-efficiënte technologieën identificeren en implementeren wanneer huidige machines en systemen aan vervanging toe zijn;
  • Innovaties en kansen identificeren en toepassen op het gebied van warmte-integratie, elektrificatie en recycling;
  • Samenwerkingen optuigen met grondstoffenleveranciers om gezamenlijk de CO2-uitstoot verder terug te dringen.

Foto: Adobe Stock